rawkcarpark

Archive for the ‘ulas’ Category

gene simmons ‘mengulas’ NIN di singapura

In band, kultur/budaya, ulas on August 12, 2009 at 6:59 am

dipetik di blabbermouth.net:

KISS bassist/vocalist Gene Simmons has posted a brief review of NINE INCH NAILS‘ August 10, 2009 concert at Fort Canning Park in Singapore.
Simmons, who was in Singapore on business, wrote in an apparently sarcasm-filled posting on his Facebook page, “Went to see Trent Reznor‘s [NINE INCH NAILS mainman] band. About 1,000 people attended the outdoor event. On other days (it’s a three-day festival), it’sLADY GAGA and KEANE. Band was solid. Good lights. Lots of smoke in every song. Couldn’t see the band. But, boy, was there a lot of smoke. Terrific drummer, who played in perfect time with the tape loops. Good stuff… I loved it.”

Reznor stated in a recent interview that he’d “never want to be Gene Simmons, an old man who puts on makeup to entertain kids, like a clown going to work.”

When asked about Reznor‘s comments by a fan in the “Letters From Fans” section of Simmons‘ web site, Gene replied, “No worries. Trent grew up on KISS and cut his teeth on our toons. When he was recording‘Downward Spiral’, he had two action figures on his mix console — Jesus and Gene Simmons.

“Once you’re a self confessed heroin addict, who used the stuff for years, you don’t look at life the way the rest of us do… I’m told.

“We all wish him well.”

Advertisements

album terbaik 2008 pilihan rolling stone

In band, berita pantas, dilema media, rebiu album, ulas on December 13, 2008 at 3:17 am

Senarai album terbaik 2008 telah keluar dari majalah muzik paling estetik Rolling Stone. Sila rujuk di sini jika mahu menilaikannya dan mahu muhasabah diri tentang dunia muzik paling terkini. BB King dengan album kegilaan aku One Kind Favor (2008) jatuh nombor 17 manakala album yang aku tak pernah rasa nak dengar, Gun’s And Roses (Chinese Democracy) jatuh nombor 12. Not bad at all, Axl!

bbking

Seperti biasa, seperti yang aku jangka RS akan tetap mengagung Bob Dylan, menyembah Beck dan macam tak ikhlas, memberi kredit kepada Coldplay. Bagaimanapun, senarai ini patut dirujuk juga bersama senarai ‘terbaik’ lain seperti majalah SPIN dan yang pastinya TIMES.

RAWKCARPARK tidak akan mengeluarkan apa-apa senarai kerana aku hanya mendengar yang sudah-sudah  (lagu La Obe – The Swallows sudah lebih 10 kali berulang-ulang berkumandang di headphone). Sila beri tunjuk ajar! SEIR

album:black ice

In album, rebiu album, ulas on November 20, 2008 at 5:03 am

black-ice1

Black Ice
AC/DC
Columbia Records
2008

Ketika AC/DC pertama kali menjadi penghias muka depan majalah muzik dan budaya Rolling Stone (RS1065), itu mungkin kemuncak kepada sesuatu. Ini kerana, sepanjang 34 tahun AC/DC menjaja muzik mereka, RS tidak pernah mahu menjadikan mereka sebagai ‘cover’ langsung. Lapan tahun selepas kali terakhir menghasilkan album penuh, band ini masih mahu hadir dengan muzik yang mereka yakini. Di dalam album terbaru ini – Black Ice – mereka tidak mahu lari jauh dari trademark Rock ‘N’ Roll mereka yang sudah dikenali, dan ianya bukan satu usaha yang biasa-biasa.

15 buah lagu yang dihimpun di dalam Black Ice meletakkan mereka pada peta rock ‘n’ roll ‘cara lama’ dan sekaligus cuba mengesahkan yang keberadaan mereka – bersama muzik rock era lama yang di bawa – masih ada tempat tersendiri. Walaupun pada dasarnya tidak ada apa-apa pembaharuan yang ketara pada tulisan muzik mereka, satu perkara ini harus juga dipersetujui. AC/DC, walaupun sudah berusia – semua mereka berusia 50an waktu ini – band ini masih mampu mengunjurkan tenaga yang penuh untuk berkarya dengan cara paling mengkagumkan. Kita akan merasa dekat dengan semangatnya, energinya serta bagaimana album ini mampu melahirkan satu perasaan girang dalam hati pendengar (jika kamu pernah mendengar muzik mereka dan juga sudah faham rangka lagu-lagu AC/DC).

Angus Young kembali dengan Gibson SG dan sut sekolahnya, Malcolm juga datang lagi dengan gitar Gretsch pick-up-lompong dengan gaya menghadap timbunan amp, Brian Johnson dengan topi golfnya serta dua lagi ahli veteran, Cliff Williams (bass) dan Phil Rudd (drum). Semua mereka membawa bersama kegemilangan zaman mereka untuk dihampar pada tempoh waktu di mana perkembangan muzik sepatutnya tidak menyebelahi mereka. Tetapi, dengan segala kekuatan dan paling penting – keyakinan tunggal, mereka melabuhkan sayap sekali lagi.

Seperkara lagi yang menarik tentang AC/DC ini. Angus dan Malcolm selaku tonggak tidak membenarkan muzik mereka diedarkan secara online dalam format MP3. Namun, pada masa yang sama mereka menggunakan saluran lain daripada yang konvensyenal. Mereka melakukan usaha sama  dengan rangkaian hipermarket Wal Mart yang bersetuju memberikan segmen khas untuk band ini di seluruh rangkaian premis mereka. Hasilnya, setakat bulan pertama album tersebut menjengah pasaran, Wal Mart komited untuk menempah 2.5 juta salinan album ini – yang mana angka itu sudah cukup baik dalam keadaan industri muzik mereka sekarang.

Sepanjang album ini, lagu-lagunya akan mengembalikan rasa yang sama ketika kita mendengan masterpiece mereka yang lahir pada tahun 1982 dulu, Back In Black. Black Ice juga diangkat sebagai sebuah album yang mampu mengatasi sifat kesempurnaan Back In Black. Rock N Roll Train, single pertama dari album ini turut mengatasi populariti single terbaru Metallica dari album Death MagenticThe Day That Never Comes – yang kebetulan dilancarkan pada waktu yang hampir sama.

Black Ice didatangkan juga dengan siri edisi terhad. Logo merah adalah versi standard. Tiga lagi warna logo versi istimewa berkenaan yang turut mengandungi booklet tebal (sepatutnya) adalah; kuning, biru dan putih. (Untuk pasaran Malaysia, tidak pasti sama-ada variasi ini betul-betul edisi istimewa atau tidak.)

Selamat menjilat es krim terbaru dari AC/DC ini! Lazat…

-Hafiz Hamzah-

immagine in cornice

In filem, ulas on November 7, 2008 at 7:05 am

 cornice_dvd

Immagine In Cornice: Picture In A Frame
Pearl Jam
2007
DVD

Pearl Jam adalah antara band terbaik ketika persembahan live. Mereka sudah berada di luar waktu kegemilangan muzik 90-an tetapi itu bukan penghalang untuk mereka terus hadir dengan kerja-kerja muzik yang bagus. Di dalam Immagine In Cornice mereka sekali lagi mengklaim kredebiliti tersendiri.

Ini bukan DVD konsert biasa yang mendatar. Danny Clinch – sang pembikin filem yang dekat dengan band-band seperti Dave Matthews dan Bruce Springsteen mengarah satu bentuk naratif konsert yang amat menarik untuk DVD ini. Ia dokumentari-live konsert Pearl Jam di Itali pada 2006 – mereka di sana selama seminggu untuk tour.

Persembahan live Pearl Jam ditampilkan dengan penuh energi di dalam DVD ini. Tidak seperti footage live mereka yang lan sebelum ini – The Touring Band dan Live At The Garden – yang amat stereotaip. Bukan persembahan band ini, tetapi cara penyampaian yang ada di dalam cakera visualnya.

Immagine In Cornice adalah satu set perjalanan yang peribadi, membawa bersama peminat dan penonton memasuki band mereka. Temubual pendek santai di antara lagu yang turut terselit memberi ruang untuk setiap individu Pearl Jam didekati – berbincang hal-hal muzik dan juga lain-lain. Daripada ini akan kelihatan ‘ketenangan’ dikalangan mereka. Eddie Vedder juga seperti mahu mengulangi pengalaman era awal mereka; lincah-panjat-tergolek ketika dipentas.

Torino, Bologna, Pistoia, Milan, dan Verona pernah menyaksikan sejarah dilakar di depan mata mereka dan dengan DVD ini, semua keindahan itu terpahat di dalam cakera untuk dikongsi. Ini antara DVD terbaik yang pernah disaksikan – dalam persembahan live mereka yang dirakam.

Penonton diberi peluang untuk berintimasi dengan band ini. Dan sentuhan ala dokumentari dengan kesan visual yang ringkas-bijak-klasik membuatkan kita tak akan mahu sudah menikmati hamparan kedua-duanya; muzik Pearl Jam dan videonya.

Buat seketika (mungkin), ini merupakan rakaman persembahan live terbaik Pearl Jam. Jangan terlepas!

-Hafiz Hamzah- (11nov2008)

Dream Theater @ Singapore: The January Bashing

In anekdot, band, dilema media, new music, The SEVEN weekly, ulas on April 8, 2008 at 1:17 am

Walaupun Dream Theater sudah bermain di Singapore pada Januari lalu, sedikit rangkuman pengalaman dari Ellary di sini bolehlah dijadikan imbasan kembali persembahan yang mungkin sukar dibuat di Malaysia. EDITOR

A rocking chaos in Singapore..

Place : Fort Canning Park, Singapore

Tour : Chaos in Motion – Asian Tour by Dream Theater

Date : 17th January 2008

Time : 8.00 pm

I was not a fan of Dream Theater previously. I knew the band in 1998 but they did not turn on my interest to listen their “ordinary materials” like Metallica and Nirvana. But my perception went wrong when my college-mate playing the DT – Live in New York concert (after the album of Scenes from A Memory released) on his PC. I had a jaw-dropping moment after watching their mind-boggling playings. The fact is – this band has attracted me to watch its second concert in Singapore, which I assume this is my first time experience of watching an international concert out of Malaysia. It is one of the best rock shows I’ve ever seen!!. Crazy enuff? Yes, I had to take a trip down to Singapore from Kuala Lumpur and it was worth it. Listening to DTs music on the album is just great, but seeing them live is the best thing in the world!

The show kicked off at 8.00pm SHARP!! I had been standing in front of the barricade since 7.00pm. The moment the lights went down the place went nuts!!! DT started off the show in the best possible way. The first song was Constant Motion. Throughout the 2 hour show, the band mostly played songs from the latest album “Systematic Chaos” such as The Ministry of Lost Souls (we crowd sang the riffs!!), Prophets of War, The Dark Eternal Night, In The Presence of Enemies Pt 2. It was an exhilarating experience to see four of the most respected and technically advanced musicians — John Petrucci, Mike Portnoy, John Myung, and Jordan Rudess to show theirs unlimited mind-boggling musical techniques to tantalizing the fans. They kept us all captivated with genius virtuoso skills and rocking out the fans with their vibrant and powerful live show. Every single member of the band was in top form, Mike especially – and that new kit is absolutely astounding! I always thought he was the best drummer in the world, now it has been confirmed! It was very nice to see Jordan in front doing some keyboard vs guitar war solos with John Petrucci. It was awe-inspiring and I was stoked!

In the middle of the concert, the rain started to fall but it did not last longer. The crowd was simply awesome; we sang and cheered with the band throughout most of the songs (the exceptions being – obviously – the songs from Systematic Chaos, which most of the fans didn’t know by heart yet because it was just released last year). Finally we had the awesome Medley for the encore of Trial of Tears, Finally Free, Learning to Live and I forgot the rest lah… Sorry for not being able to provide a set list here as I hardly remember the sequence of the songs.

All in all, great night, great band, and great bunch of people I met!! Great set list (even my fave songs were not played though), great light show, great showmanship and nice cartoon displayed. Funny enough, Mike is the man behind the making of the cartoon production. We fans were silent for a while to watch it instead of seeing the band! I cannot rave enough about how amazing this show was. It was the experience of a lifetime, and I can’t wait to see them again Once again, just an incredible show! Dream Theater rocks the fans and they really put us in a chaos state of mind…

Ellary Petrucci

Sunburst KL 08 Reviewed

In band, berita pantas, new music, ulas on March 21, 2008 at 2:53 am

Malaysia’s Own Woodstock?

At first, I thought the inaugural Sunburst Festival at Polo Pavilion, Bukit Kiara Equestrian last Saturday would repeat the same history of the fiasco Rentak Asia few years back. But I was totally wrong!!

img_2317.jpg

Two half domed stage a-la Woodstock. Photo: SEIR

In fact, the melting pot carnival of various music types has managed to draw about 12,000 people to throng the venue. Despite the heavy rain started an hour after the fest began, it absolutely did not damper the constant inflow of music enthusiasts until the mid night. I missed watching the Gigi’s show including its semi-god guitarist Dewa Budjana because I was late to reach there. Coincidentally, the rained started when a Malay indie rock outfit Hujan was playing on the main stage. I was told by Seir that what the main anxiety of the concert organizers is the rain and normally, they will hire a “bomoh hujan” before a concert begins, no pun intended here.

Both 28 international and local bands were amazingly awesome, presumably. I truly enjoyed watching Tempered Mental, One Buck Short, the funked George Clinton, the Roots etc and the entire festival ran smoothly without any hanky-panky or unwanted incidents along the 12-hours non-stop event. All I saw was a sea of humans rocking to the craziest bands. The mass crowd too was thrilled by difference music genres ranging from hip-hop, punk rock, ska, R&B, funk, pop, rock etc. I wish I was John Legend –the centre of women’s attraction. I did not expect he would make all women regardless of age and
race went totally gaga over him. If my girl did that, I would become a green-eyed monster. Next time, I will try to compose songs like he does and try to be an astonishing piano player like he is!!! Period!!

The most successful crowd puller should go to the modern rock outfit Incubus. They really stole the show. Its performance was met by energetic enthusiasm shown by both the band vigorously and the lively listeners. By the time Search took over the baton to
rock the crowd, the size of the crowd shrunk drastically to half. Maybe Incubus had driven the frenzied crowd to exhaustion?

search.jpg

Search played after Incubus. Photo: Ellary Petrucci

I was too burnt out waiting Incubus to end the show (Incubus is great but not my cup of tea) and let Search kicked off. In spite of a minor technical glitch and audience fatigue,
Search successfully overcome to keep the spirit carried on entirely although they played about 6 songs only. After the small hiccup has been ironed out, hatchet has been buried, finally Din rejoin-ed his old buddies and this time, his showmanship was really much
aggressive compared to the last gig I saw at Backroom in December 2005. But the diehard fans did not have enough fun due to the time was almost approaching towards the allowable curfew fixed by the local authorities. The organizer (Nanas) was supposed to
remind the artistes/bands to not exceed the allotted time. International bands especially, had overreacted until they went beyond one hour from the allocated time. If I am not mistaken, each band was permitted to play abut 45 minutes only. Perhaps they had to react excessively in order to mesmerize the Malaysian fans once in a blue moon? By the way, Estranged continued the event as the last band (impromptu changes) unfortunately, I had to leave. Friends can’t stand my manana attitude. Eh, I noticed there was not a single Indonesian there?

Despite the variety of music choice, the heavy metal genre had been sidelined. I was informed that the legendary Malaysian heavy metal band – Cromok – would make a special appearance with the resurgence of its original guitarist – Karl after a long hiatus. Yet, I truly had no idea why Cromok was not selected even though they were on the preliminary bands list. If they had the chance the play the gig, I believe it would attract an unlimited number of heavy metal fans to turn out and annihilate Bukit Kiara Equestrian as what happened on Rock the World V in 2004 – and they would outnumber Incubus. Would you agree with me on this?

the-roots.jpg

The Roots on stage. Photo: SEIR

I strongly believe that this successful event has really put our country on the world music map and really hope there are a lot of concert festivals to be organized here at a cheaper price, or maybe free. For a low income and meager salary earner like me – RM 200 is really cost my arm and my leg. (Actually, at very last minute, Seir called me up informing that he had an extra complimentary ticket, thanks bro). The good thing that I am really proud of is this event relies heavily on the home-grown talent besides Rock the
World. I presume the local bands should take the golden opportunity to learn from the international bands on rigs, set-up, gadgets and the professionalism manner in playing instruments, entertaining fans etc.

I met my old friend who is the singer cum guitar of a local punk rock band. His band did a gig in London last year December and they had a chance playing in front of a member of Sex Pistol, which I forgot his name. It seems that he was dissatisfied with the quality of sound system provided. “If possible, I would try to get Rahmad (Kamikaze) to be the sound engineer. I know we are a rubbish band,” he said matter of factly. I also heard that one of amps was blown out when Love Me Butch ran amok on the stage. Was it true?

In the end, it was humid and exhausting yet overall show was great and much fun with craziest bunch of music lovers… It was definitely a day to be remembered and everybody went home with something to talk about. I finally got dazed and confused with the constant “rojak” music flew into my brain that day

Ellary Petrucci

More Sunburst pictures at flickr taken by Cipoi, Remin Noir, and Seir. Enjoy browsing!

PRUdent choice: kali ke-12

In berita pantas, Politik, ulas on March 9, 2008 at 7:13 am

Seni Berparti 

Oleh: SEIR

Berkenaan keputusan PRU-12 yang terbaru, tahniah kepada yang menang dan ‘padan’ pada yang kalah… Harap balik rumah fikir dan muhasabah kembali bagaimana untuk berkhidmat dengan lebih baik, bukan fikir bagaimana untuk menang balik lima tahun lagi.

Rakyat telah memilih dan setiap pilihan pasti diinginkan membuahkan hasil yang kita mahu, yang boleh membantu kita hidup lebih selesa setiap hari, bukan membungkam dengan dendam dan rasa tidak puas-hati sahaja.

 Bagi dunia seni, media dan pembukuan, semoga pilihan kali ini mencerminkan pilihan media baru, ide baru dan menolak sama sekali  pemikiran seni lama, pasif dan yang hanya sensasi. Buka minda lebih luas, walau radikal serta agresif ada hadnya di bumi Malaya ini, media sudah menjadi global dan fikiran serta ide sudah boleh dieksport ke luar negara dan masa beberapa nano-saat sahaja.

Kita mampu tolak Parti Artis Pop Semalaysia (PAPOS – yang menggunakan lambang bunga raya) hanya dengan tidak membaca tentang mereka ya…

Noktah