rawkcarpark

Archive for the ‘temubual’ Category

Wawancara: Efek Rumah Kaca

In dilema muzik, temubual on May 31, 2010 at 7:16 am

 Maaf kerana lama mengabaikan ruang ini. Berbulan-bulan.

Hujung Februari lalu, saya mengikuti sedikit-sebanyak kunjungan band Efek Rumah Kaca ke Kuala Lumpur. Dari penginapan mereka di Rumah Frinjan, Taman Tun Dr. Ismail, kepada sesi perbincangan muzik di Galeri Annexe yang luar biasa sambutannya hinggalah kepada persembahan utama mereka di One Cafe, Kuala Lumpur. Saya tak berkelapangan untuk turut serta ketika persembahan ringkas mereka di MMU selepas itu.

Pengalaman dan perbualan bersama mereka banyak membantu saya untuk merenung beberapa perkara – secara peribadi. Kepada yang belum sedia maklum, saya menulis esei panjang yang turut disertakan wawancara bersama band ini. Kepada yang berminat, sila klik pautan ini dan nikmati.

-Hafiz Hamzah.

Advertisements

pilihan… politik… raya…

In ide, Politik, temubual on February 27, 2008 at 3:15 am

Oleh kerana pilihanraya makin dekat, politik ialah isu paling relevan dan dekat… di hati. Siapa yang harus dipangkah, siapa yang harus disanggah, itu pilihan masing-masing. Bagaimanapun, Zulfikar Samsuri, insan yang penuh semangat ini berjaya mengumpulkan beberapa pendapat rakan-rakannya yang kebanyakannya dari haluan kiri, kanan dan juga yang ‘ateh pagor’. Sekadar bahan bacaan, itu terpulang kepada anda kerana seorang rakan berkata, ” seorang penzina itu tidak layak langsung untuk menjadi pemimpin, hatta untuk dunia yang semakin songsang kini…” Noktah dan muktamad. SEIR 

Suara Rakyat: BN akan Menang, Undi berkurangan

Oleh Zulfikar Samsuri

Rata-rata yang ditanya mengatakan bahawa BN akan menang. Menang pilihan raya ke 12 kali ini dengan keputusan yang penuh cemerlang.

Kebanyakan pihak yang kami tanya, juga turut mengatakan bahawa pembangkang kali ini amat mustahil untuk memerintah Malaysia. Cuma kebanyakkan dari mereka berpendapat bahawa jumlah undi kepada BN akan susut. Namun begitu ada satu pandangan yang cukup menarik mengatakan bahawa BN akan menang besar. “BN akan menang ‘landslide!’,” kata Mohamad Firdouse Esahar yang menetap di Sentul, Kuala Lumpur.

Ikuti beberapa responden dari pelbagai latar belakang yang sempat kami tanya tentang siapa yang akan menang di antara Barisan Rakyat atau Barisan Nasional.

Akhdan Sheikh, Destop Publisher, Shah Alam: Aku rasa BN akan menang tapi undi kepada BN aku rasa akan berkurang. Suasana kat sini (TTDI Jaya, Shah Alam) pun tak meriah sangat. Parti yang berlawan tak banyak sangat lagi la pasang bendera.

Azman Alias, Juruteknik, KL: PAS, aku rasa PAS akan menang. Sebab masa ni aku tengok ramai yang cari PAS.

Nazri Annuar/Vovin, Blogger dan Penulis Novel Fantasi, PTS Publishing, KL: Pandangan aku berdasarkan keadaan semasa dan berdasarkan keadaan semasa aku akan jawab BN akan terus memerintah negara.

Haris Fadhli, KL: Pilihanraya tahun ni ke? Aku rase cam BN je yg menang. Sebab aku rasa kemajuan negara kita dari dulu sampai skang ni hasil usaha diorang kot.

Nasir Rashid, Bekas Editor Majalah Muzik Pertama, KL: Siapa yang kuat akan menang. Kalau kau rasa BN kuat, parti tu akan menang. Tapi kalau kau rasa Barisan Rakyat kuat, makan Barisan Rakyatlah yang akan menang. Di Kelantan PAS akan menang. Tapi tak tahulah, mungkin aku cakap macam tu pasal bapak aku orang kuat PAS kot.

Roslan Alang Endut, Jurutera MISC, KL: BN menang lagila, tapi tak taula sama ada kurang atau lebih (undi) daripada yang lepas.

Warprat, Pereka Dalaman, KL: Macam BN je, macam biasa kot, aku rase laa kan. Perlu ada satu parti yang macam die (BN) gak. Kalau tengok BN, dia semua bangsa ada. Diorang plak bukan menyebelah satu kaum atau satu ideallism yang khusus. Keadilan mungkin boleh (menang) kalau diorang quit cari salah pasukan lawan and be a bit more professional.

Muhamad Abdullah, Blogger dan Penulis, Kedah: BN stiill memerintah, tapi mungkin majoritinya menyusut. Dah macam jadi satu trend dah bergilir-gilir menang besar umno/bn tu. Mohd Nazri,Pereka Grafik, Perak: Kerajaan yang ada sekarang (tapi) PKR dgn PAS dah settle pasal kaw tpt bertanding so ada harapan (nak menang).

Ahmad Faisal Othman, Aktivis Food Not Bomb KL, Kota Baharu: BN. Faham-faham je lah, mana pernah telus baik zaman mahathir lagi dari sekarang, Pak Lah nak sapu satu Malaysia ni.

Al-Mustaqeem Mahmod Radhi, Bekas Editor Majalah Siasah, Pengasas Middle Eastern Graduate Center, IOWA, AS: Yang boleh dan satu2nya orang yang LAYAK jadi PM malaysia: Anwar Ibrahim. Siapa menang di Kelantan kurang penting, yang penting nafikan 2/3!

Ibnu Amir al Pendangi, Penulis dan Kolumnis di Siasah dan Harakah, KL: Saya lihat BN still memerintah Malaysia. Dan saya khuatir kerajaan Pas akan dapat memerintah Kelantan. Nampaknya akan jadi sebegitu, kerana imej Pas Kelantan pun tercemar mutakhir ini.

Tilmizatun Jayyidatun, Pembantu Pensyarah UIA, Nilai: If U have money, nothing impossible. If u don’t have money but u have power, u can grab the money from others. (Pasal Kelantan plak) PAS dah jadi darah daging (kat sana). Lainlah kalau golongan mudanya buat reformasi nak gulingkan PAS.

Mohd Yazdi, Pembantu Pensyarah, Universit Putera Malaysia, Serdang: Hanya parti Melayu sahaja yang layak memerintah negara. Cuba bayangkan kalau semua parti melayu bergabung bukan kah lebih banyak majoriti Melayu? Ini semua berkemungkinan kalau semua berpegang dengan sunnh dan al-Quran. Simple tapi susah nak buat. Sesape pun boleh memerintah, yg penting org melayu. Jgn sampai kita bertelagah sesama sendri tp negara kita tergadai. Cukup laa Singapura, Tanah Melayu kita lepaskan. Jadi bg aku, selagi org melayu memerintah xde masalah. PAS nak memerintah pun takde masalah, cuma Agenda melayu perlu diperjuangkan. Kerjasama dengan parti bangsa lain pun takde masalah tapi jangan sampai kena pijak kepala.

Zulhazry, KL: BN tidak akan tewas kecuali mungkin selepas 20 atau 25 tahun daripada sekarang. Teori evolusi bagi sayalah. Golongan muda dan berpendidikan akan mengambil alih. Namun evolusi tidak akan berlaku jika tiada tangan yang membuat perubahan, khususnya untuk meyakinkan orang muda yang ada sekarang bagi menghadapi tempoh 20 atau 25 tahun yang akan datang. Jika tidak orang muda juga akan turut selesa dengan kehidupan sama seperti kebanyakan generasi tua fikirkan pada hari ini. Untuk merubah minda generasi tua hari ini sudah terlalu lewat, mereka merasakan mereka berada dalam zon yang selesa walaupun kisah mereka pernah ditayangkan dalam program Bersamamu di TV3. Atau boleh tidak jika kita katakan BN tidak akan tewas kecuali PRU di BolehLand dijalankan oleh badan bebas yang dilantik PBB. Kelantan is the most democratic state in Malaysia. Mereka mungkin tewas, maksud saya PAS, jika Nik Aziz berundur atau pun melalui penipuan pilihanraya. Secara rasional tidak mungkin rakyat Kelantan sanggup menolak keperibadian pemerintahan Nik Aziz sekarang. Oh ya, saya bukan ahli mana-mana parti politik.

Cain, Perak, Perkumpulan Anak Muda arahKIRI: Jangan tanye siapa yang (akan) merintah tapi adakah yang memerintah itu adil atau lebih rasa kemanasuaian dari yang lepas2, jangan tanye siapa tapi tanya adil atau tidak, tanya adakah yang memerintah itu menjadikan permasalah rakyat terbanyak itu nadi untuk berkhidmat. Kita masih didalam mentaliti “pemimpin baik” dari “rakyat yang berdiri dengan pemikiran sendiri”, adakah ini kesalahan. Pembentukan mentaliti ini, yang diasuh dari kecil atau azali yang sesuai, dengan “social contract” mengarut melayu harus kita lempar jauh2. Tiba zaman untuk berubah, umat melyu khususnya.Harus sedar bahawa tiada lagi yang harus di hunus selain ilmu yang membezakan kita dari bangsa Malaysia yang lain.

Jangan terlalu berharap juga untuk melantik diktator melalui pilihan raya kali ini, tak kira apa parti pun. Ingat kekuasaan total tanpa bangkangan adalah dosa besar didalam doktrin demokrasi, cukup 50/50 didalam parlimen. Parti yang merasa selesa dengan keputusan yang dibuat tanpa ada bangkangan, di mana2 negara di dunia ini adalah (melakukan) dosa besar yang harus ditangung sendiri. Jika komunis yang ada di parlimen di dunia ini faham akan tangungan mereka atas segala perbuatan JOSEPH STALIN, umat Malaysia khususnya yang mengaku berugama atau setidak-tidaknya mengaku masih mengamal hukum sivic, harus sedar dan kalau tidak, harus disedarkan, bahawa DIKTATOR TERPILIH adalah dosa besar dalam demokrasi.

*Pertama kali tersiar di Kolum Suara Rakyat di Republik Kata.

temubual fahmi reza

In temubual on January 14, 2008 at 5:35 am

dsc_8157a.jpg

“Satu lagi yang aku dapat dari muzik punk ialah budaya DIY. Ini antara pendorong utama aku buat filem 10 Tahun. Sebab aku fikir… kalau aku tak buat, siapa lagi nak buat? Nak tunggu Yusof Haslam atau Prof. Razak Mohaideen buat filem pasal sejarah kiri? Jadi aku fikir, kenapa tak do it yourself? Bikin sendiri lah. Jadi aku pun buat lah. And the rest is history…”

Baca teks lengkap temubual bersama Fahmi Reza di sini.

elle j. hafiz

komplot: proto revivalist of the current age

In band, berita pantas, new music, temubual on January 3, 2008 at 11:23 pm

Komplot Pagi-pagi Buta

Early morning on one of those days, couldn’t’ sleep. Try to read The Battle for God (Karen Armstrong) but it seems the words flew everywhere. Snatched the computer from the younger brother and forced him to sleep. After a while on this blog and my office work, my on lined Yahoo Messenger receives a message from someone unfamiliar to it. It’s THAT ‘brader’ ler… I remember adding his YM ID couple of days ago.

Actually ‘the7thlyheaven’ is a pseudonym of Zack or Zac Partician, vocalist of a band called KOMPLOT. The band also consists of Amrud Shazrin (guitar), Enche Chino (drum), Hadie Lizard (bass) and Jeffny (saxophone). Surprised but calmly excited, I was really expecting him to contact me but not at 5.00 am (pagi buta) on Fariday, January 4, 2008!

KOMPLOT is one of the band that caught my attention recently especially after they featured Kid of Search to play with them in one of their shows. Curious, I listen to their singles and I’m impressed. They play good texture of grooves and rhythm mildly moulded to be a strong piece of confident statement, if you could understand my terms…

Anyway, applying a technology of cut and paste, and what they called shortcut, here’s the interview that I really want to pull for rawkcarpak: spektrum muzikaliti for this recent time. However, I spoke too early as the interview really coming in no time. Thanks to Hadie Lizard and Izuan Shah for the networks. The uncensored non-stop interview happens in real time, for nearly half an hour and it tells a lot of things you may wonder. Anyway, enjoy people…

komlottr1.jpg 

Zac Partician: hello
SEIR: Yo
Zac Partician: sape disana?
SEIR: seir di sini la
Zac Partician: ooo
Zac Partician: ok
SEIR: camno boleh tak tidor lagi?
Zac Partician: baru balik recording
Zac Partician: tgh busy nak mampus skang
SEIR: cayalah. bagush
SEIR: gua tahu
SEIR: so sempat interviue ke
Zac Partician: tanye2 skit2 dulu ok kot
Zac Partician: i mean tak formal sgt2
Zac Partician: takut aku bagi jwapan ntah ape2
SEIR: mana ada formal. apayg kita sembang la aku pakai. shortcut jer
SEIR: apa nak takut
SEIR: record apa tadi tu?
Zac Partician: drum tracks…
SEIR: album ka?
Zac Partician: untuk ep sulung
SEIR: berapa lagu tu? lapan?
Zac Partician: 6 je kot
Zac Partician: tapi tgk mood…
Zac Partician: hahaha
Zac Partician: ade bonus track sekali
SEIR: apa lagu? suma yg dah kluar dulu ka?
Zac Partician: ape je yg ko dah dgr?
SEIR: yg kat amp tu la
SEIR: channel amp?
Zac Partician: konflik sudah semestinya ade..
Zac Partician: nora zain pun ade
Zac Partician: enter the kosmos
SEIR: Ooo.. cun
Zac Partician: bilik rahsia
Zac Partician: disko tanpa risiko
SEIR: Nak tanya ni, jangn takut.. apasal cam the stroke sgt? sampai font pun cam depa? haha
Zac Partician: haaa?
Zac Partician: font ape?
SEIR: font cover ep lama tu? kalau tak silap
SEIR: kalu silap sori
Zac Partician: tu bukan ep
Zac Partician: itu singles
Zac Partician: kami promote satus ingle through internet
SEIR: ooooooooooooooooooooooooooooooooo
Zac Partician: and alhamdulillah single dpt sambutan
Zac Partician: so kami fikir..
SEIR: ini verdict aku: ada harapang
Zac Partician: mcm mana dgn org yg tak layan internet..
Zac Partician: tu sebab kuar single tu
SEIR: cun. so… apa ambisi kamu ya dalam bidang musik ini ya?
Zac Partician: untuk maju..
SEIR: besar atau biasa2 aje
Zac Partician: dlm segala bidang…
SEIR: kau apa bikin, kerja apa?
Zac Partician: and untuk improvise dan beautified malaysia punye scene muzik
Zac Partician: kerja?
Zac Partician: aku ke or the band?
SEIR: kau perasan tak ada reporter kosmo ke ntah apa paper suba benor dgn band generasi kau. dia kata bisa jadi PENYELAMAT. aku pun dgr member cerita. apa komen?
SEIR: Kerja: kau..
Zac Partician: aku designer…photographer…and now aku sedang nak produce satu filem
Zac Partician:
Zac Partician: sebab dulu aku belajar filem di limkokwing
SEIR: Cun. satu dalam beribu! Aku ckp beribu pasal seni ni sebenarnya lebih dari ribu-ribu.. kan?
Zac Partician: hahahaha
Zac Partician: jap
Zac Partician: [05:08] seirbase: kau perasan tak ada reporter kosmo ke ntah apa paper suba benor dgn band generasi kau. dia kata bisa jadi PENYELAMAT. aku pun dgr member cerita. apa komen?
Zac Partician: ni betul ke ni?
Zac Partician: tak pernah terbaca pun..
SEIR: sama cam aku la. termissed la. dah lama tak baca kosmo/metro. depa dah status quo
Zac Partician: ooo ok
SEIR: pasal komplot, aku suka sebab aku pun suka jeffri zain. somehow it clicked, man
Zac Partician: penyelamat eh..
SEIR: apa komennya?
Zac Partician: aku rasa penyelamat is not the word..
Zac Partician: aku rasa kami ni penyambung…
Zac Partician: kami(hujan,meet uncle hussin etc etc)
SEIR: canggih ayat tu. mesra alam sekali tetapi tepat
Zac Partician: aku rasa sudah tiba masanya untuk malaysia buka mata
SEIR: untuk apa?
Zac Partician: dan realize yang malaysia ada benda lain yang boleh dibanggalkan
Zac Partician: bukan semestinya patut tunggu af 1 sampai 33
SEIR: aku bangga, zaky. itu nama kau kan?
Zac Partician: yup
SEIR: haha
Zac Partician: so…
SEIR: apa influence?
SEIR: musikalii
Zac Partician: aku tegaskan kat sini yang malasyian kena appreaciate muzik kita sendiri
SEIR: yeahh
Zac Partician: bukan bermaksud kita ni original ke ape..
Zac Partician: tapi we must be proud of what we have..
SEIR: magik influence the band camno?
SEIR: what make you all compromise?
Zac Partician: magik influence eh…
Zac Partician: meaning?
Zac Partician: influence kami?
SEIR: yeah… yang semua setuju la
Zac Partician: terus terang aku ckp semua bandmate komplot pernah ada band lain b4 this
Zac Partician: ade yg dtg dari hardcore laa grunge laa metal laa and etc etc
SEIR: teruskan’
Zac Partician: and memandangkan kami dah puas dgn kiblat kami sebelum ni..
Zac Partician: sudah tiba masanya untuk kami balik ke pangkal jalan..iaitu untuk explore dan worship out local heroes
SEIR: canggih
Zac Partician: kita ade ramai local heroes yg patutu kita worshipkan…
Zac Partician: seperti contohnya ape yg ade kat myspace kami…
Zac Partician: tu semua bukan rekaan
SEIR: aku percaya
Zac Partician: kami cari dan ali balik stuf2 bapak2 kami dan study satu persatu..
SEIR: revivalist
Zac Partician: untuk kami tiru dan tepek sebijik maybe tidak dpt laa kan…
SEIR: revivalist: bikin satu lagu tajuk tu
Zac Partician: sebaliknya kami serapkan kat muzik yg skarang ni..
SEIR: haha
Zac Partician: oleh itu dpt laa formula itu..
SEIR: byk pakai sampling ka?
Zac Partician: sampling..
Zac Partician: not really
Zac Partician: gitaris kami (amrud shazrin) selaku professor dlm band ini
Zac Partician: die adalah music director untuk sebuah company membuat game..
Zac Partician: off the record(takleh tulis)
SEIR: korang untung ada lizard, dia sudah banyak bikin album pop mainstream
Zac Partician: dan saya pula selaku pembuat lagu..
Zac Partician: yee ..
Zac Partician: lizard mmg byk membantu
SEIR: tak boelh tulis ke?
Zac Partician: kerana die dah bleh differentiatekan mana yg terbaik buat komplot
SEIR: apasal?
Zac Partician: sajee hehehe
SEIR: aku biar jelah noo
SEIR: aku pun nak copy paste je sembang2 kita ni, trus taruk blog tu
SEIR: dah tgk ke blog aku ni?
Zac Partician: sori bro
Zac Partician: belum berkesemptan lagi
SEIR: ok. lepas kluar nanti jgn tak tgk plak
Zac Partician: ni pun sgtlah beruntung dpt jumpe ko time2 ni
Zac Partician: siang keje mcm sayur
Zac Partician: hahahaha
SEIR: hahaha. dah takdir kita jumpa pagi2 buta ni. aku tak boleh nak tidur, bukan sellau aku gini
Zac Partician: hahaha
Zac Partician: aku pula mmg selalu online time2 ni
SEIR: anyway, bila EP siap?
SEIR: oooo
Zac Partician: ep
Zac Partician: dlm februari dijangka siap
SEIR: cun. what do you expect of the album? apa bayangan pada orang yg blum pernah band KOMPLOT?
Zac Partician: expectation from the ep u mean?
SEIR: yess
SEIR: take your time
Zac Partician: nothing much…kami just nak perkenalkan kepada Malaysia muzik kami dan bagi org ramai alternatif lain…di samping meneruskan gaya hidup rock n roll..kami juga nak jadi kaya raya!
Zac Partician: bayangan…
SEIR: baguih punya jawapan
Zac Partician: bayangkan anda semua masuk dalam mesin masa tetapi anda tak kemana2 hanya muzik itu je yang akan membuatkan anda rindu pada semua local2 heroes yang telah pergi.
SEIR: revivalist
Zac Partician: dan diharap selepas ini semua akan mula menyayangi scene muzik kita…
Zac Partician: dan juga dptlah kita semua bergembira tanpa perlu ada syakwasangka atau berpolitik di dalam muzik kerana muzik itu sepatutnya menyatukan kita semua bukan untuk memecahbelahkan lagi..
SEIR: setuju
Zac Partician: ada lagi?
SEIR: last but not least. pukul berape nak tidur? esok nak kerje?
Zac Partician: ooo esok saya keje lambat.
Zac Partician: so saya ada masa tido yg secukupnya
Zac Partician: hahaha
Zac Partician: so ok ke?
SEIR: cantek. aku nak gambor band yng cun punya, boleh hantar segra?
Zac Partician: yang cun?
Zac Partician: hmmm
Zac Partician: boleh tunggu?
Zac Partician: next week
SEIR: hantar kat rawk.carpark@gmail.com
SEIR: tak boleh tunggu lagi. nak publish dah ni. kalu ada live photo pun ok la
Zac Partician: ambik kat myspace
Zac Partician: ok?
SEIR: resolusi besar tak?
Zac Partician: nak letak online je kan?
Zac Partician: ok kot
SEIR: ye tak ye. aku cakap dgn budak limkokwing ni
Zac Partician: hehehe cipet!
Zac Partician: limkokwing tu nama je gempak
SEIR: last soalan. filem apa cerit? bila nak siap?
Zac Partician: ok..
Zac Partician: nama filem tu
Zac Partician: AKU LUNA DAN LAMPU
SEIR: cintan ker
Zac Partician: 19th dan 20th kami akan siapkan promo untuk official soundtrack
Zac Partician: nak dgr?
Zac Partician: http://www.myspace.com/redeoscape
Zac Partician: hehe rahsia..
SEIR: jgn lupa update aku dan jgn lupa mai kat https://rawkcarpark.wordpress.com/
Zac Partician: citer die pasal time travel dan global warming
SEIR: yeah… out of this world punya ide
Zac Partician: band yg involve dlm soundtrack tu
Zac Partician: they will kill us all, the rhaman, couple, komplot dan ade lagi soming
Zac Partician: coming*
SEIR: oklah. zaky, nice talking to you man. aku nak update blog tu skrg jugak. kita akan jumpa lain kali ok?
Zac Partician: ok..
Zac Partician: please tambahlaa ayat bpmbastic ke ape
Zac Partician: aku main redah je tu
Zac Partician: if dah publish kami akan umukan di bulletin
SEIR: Oritett. i wish the best for you band. aku tag korang sebagai Proto Revivalist of The Current Age. selamat
Zac Partician: hehehe
Zac Partician: thanx bro
Zac Partician: if anything lyg kamu nak kami bantu
Zac Partician: ckp jee
SEIR: asslamualaikums
Zac Partician: untuk muzik malaysia ape jee boleh!
SEIR: no prob. untuk musik malaysia!
Zac Partician: selamat!

You can hear their songs at here and yeah… they have their own space too. Klik Sini

seir