rawkcarpark

Archive for the ‘kultur/budaya’ Category

buku fotografi + dvd + cd bagaikan bermimpi 40 tahun sweet charity

In berita pantas, buku, kultur/budaya on June 7, 2011 at 5:49 am

Akhirnya, setelah bersusah-payah merealisasikan cadangan buku konsert Sweet Charity 40 Tahun ‘Bagaikan Bermimpi’ Esplanade, Singapore, hasilnya ia keluar juga dan dilancarkan di Esplanade pada awal bulan Mei, hampir genap dua tahun konsert sebenar berlangsung. Bagi aku dan RasaMusic, keluarnya buku ini merupakan satu kelegaan besar, kerana dua tahun lalu, segala-galanya nampak sangat sukar dan kabur. Alhamdulillah.

Bagi aku, pakej ini (aku rasa) cukup lengkap dalam bentuk-bentuk artistik yang merangkumi aspek fotografi, tulisan, sound dan light (konsert dalam bentuk DVD tu) serta CD untuk dipasang dalam kereta. Pendek kata, ia amat berbaloi bagi harga RM99.90 yang ditawarkan.

Jika ingin pesan buku, boleh sms no aku 016-3973447 (Seir Rashid) supaya boleh diusahakan agar kamu/anda/hangpa turut memiliki koleksi berharga ini.

Kosmo link ada sini

dan gambar-gambar buku ada sini

Tajuk buku: Konsert 40 tahun Sweet Charity Bagaikan Bermimpi di Esplanade, Singapore EDISI TERHAD
Konsert: 31 Mei 2009
Teks: Seir Rashid
Foto: Syamsul Bahri Mohammed
Produksi: RasaMusic Sdn Bhd
Edaran: Warner Music Sdn Bhd
Harga: RM99.90
Apa yang ada dalam? SATU SEJARAH ROCK n’ ROLL!!!

SEIR RASHID

kertas kerja: ereksi muzik malaysia 2010

In dilema muzik, Esei, ide, kultur/budaya on February 18, 2010 at 8:09 am

Sudah 10 tahun kita berada di era milenium. Bagaimana mahu menggambarkan muzik Malaysia dalam masa terkini. Tahun 2010 bakal menyaksikan demam indie akan terus melata tapi entahlah dalam bentuk mana. Sesungguhnya! Sesungguhnya citarasa muzik pop Malaysia semakin tumpul apabila lagu seperti Cari Jodoh (tak tau tajuk sebenar) dari band Wali misalnya menjadi pilihan pertama pengunjung-pengunjung pusat karaoke. Aku tahu sebab semalam baru aku pergi sana… OKlah.. check this.

Entah apa sebabnya lagu seperti itu jadi kesukaaan? Mungkin juga…. ia adalah seperti demam juga, ia akan terus berjangkit tetapi mungkin tidak menghinggapi pada orang yang punya imun tinggi, iaitu yang bercitarasa tinggi terhadap muzik, yang amat kecil bilangannya pula.

Yang akan selalu dijangkiti mungkin mereka yang suka mendengar radio awam yang percuma, yang suka tergelak-gelak dengan kelakar DJ-DJ selebriti dan yang suka terbabit dalam mengenakan orang lain dalam pangilan-panggilan palsu DJ-DJ ini. Yang pasti, mereka mahukan hiburan ringan dan santai, tak perlu bersusah-payah memuat turun (dalam konteks sekarang) lagu-lagu dari Massive Attack, Sigur-Ros, Radiohead, Bob Dylan ataupun sanggup mendengar Mogwai serta membeli CD Seven Collar T’Shirt misalnya.

Ketaksuban terhadap radio awam boleh dihentikan dengan mendengar lagu-lagu pilihan sendiri, yang sudah tentu dimuat-turun dari internet, dalam konteks sekarang. Sesungguhnya, sokongan terhadap industri muzik Malaysia boleh ditanya kepada dada dan selera tuan-puan sendiri. Di sini disenaraikan beberapa unjuran bentuk-bentuk muzik yang digemari tahun 2010.

1. Muzik Indonesia – muzik mereka akan terus datang dalam bentuk yang pelbagai sama ada yang tidak ada kualiti ataupun dalam bentuk runut bunyi filem, lagipun filem Indonesia semakin menampakkan bentuk yang meluas kini. Lebih banyak band baru dari sana akan datang ke sini, dengan harapan akan terus dapat kerja di konsert-konsert tajaan syarikat telekomunikasi.

2. Indie Malaya – Tak perlu sebut nama mereka yang dah popular, akan ada nama baru yang naik tahun ini dari kalangan pemuzik bebas. Yang sudah berjaya, hanya perlu tepati masa dan tidak banyak terbabit dalam godaan serta soalan wartawan-wartawan ‘lembut/pejal’ yang langsung boleh membawa ke pusat hiburan/rumah mereka/hotel-hotel untuk aktiviti tidak sihat. Lepak studio jam lebih baik.

3. Otai-otai – Pemuzik-pemuzik lama sebenarnya sudah tidak sabar untuk muncul semula dengan impak. Mereka yang sudah lama tidak ketemu ‘substance’ yang menaikkan nama mereka dahulu kini semakin bijaksana dalam menilai suasana dan citarasa muzik terkini. Aku cuma mengharapkan lebih banyak kolaborasi bersama anak-anak muda (yang dikatakan indie ini) dalam bentuk lagu Melayu hebat dan pemikiran tinggi. Bagi pemuzik tua yang masih berfikiran macam dahulu dan menolak idea muzik baru, hadapilah kenyataan… tiada ruang bagi anda di tahun 2010 ini dan sehingga bila-bila.

4. Lagu-lagu lama – Tak kira sama ada komputer anda dipenuhi lagu-lagu pop, rock, Melayu, Inggeris atau apa saja, lagu-lagu lama akan dipasang secara berulang dan dipilih mengikut situasi dan cita rasa anda sendiri. Senang cerita, anda sendiri menjadi DJ dan menentukan lagu apa yang mahu didengar di dalam kereta, di tempat kerja atau ketika memadu asmara. Tak perlu rasa meluat mendengar DJ yang anda tak suka, mungkin hanya menjadikan radio sebagai rujukan sahaja untuk memuat-turun lagu-lagu dari internet apabila tiba di rumah kelak.

5. Muzik Radio – Yep.. radio masih relevan walaupun aku hanya mendengar stesen yang ada ‘citarasa’ (BFM 89.9 misalnya – emm.. untuk rujukan juga). Bagaimanapun, seperti MTV yang sudah membosankan dan kini lebih membuka ruangnya malah membuang ayat TV tersebut, stesen radio kini perlu lebih bervariasi dan berisi jika mahu mengikut zaman dan akhirnya kalah dengan lagu-lagu muat-turun.

6. Muzik live – Tiada yang lebih teruja selain dari melihat muzik dimainkan secara langsung. Jika ada band yang boleh bermain dengan baik, mampu melontarkan jiwa kepada pendengarnya, mereka ialah juara muzik tahun 2010, walaupun tidak menang Juara Lagu.

Tahun 2010 ialah tahun yang progresif, selepas kemunculan kegilaan indie serta pertelingkahan dominasi pop dan muzik alternatif ini dicetuskan Juara Lagu 2009 (aku tak sempat tengok pula). Bagaimanapun, akan ada bintang-bintang muzik baru, harapnya dengan ‘substance’ barulah. Sama ada, band/penyanyi tersebut dari Indonesia, dari Akademi Fantasia atau juara Mentor, jika tidak membuka baju atau mencium bukan mahram di TV perdana, aku jamin lagu dia akan ada di dalam thumb drive aku dan ramai orang Malaysia tahun 2010 ini.

SEIR

muzik spiritual

In kultur/budaya, new music on November 2, 2009 at 10:10 am

Aku menulis ini di dalam catatan Menyelingkuh Hiroshima:

Di satu sudut, sekumpulan pemuzik jalanan mengambil tempat. Ada unik yang mengiringi mereka. Dua lelaki 30an dengan rambut rasta berserban, seorang lagi dengan gitar dan seorang perempuan menari joget. Muzik gendang fusion yang dimainkan – melangkau beberapa lagu – tetap menjadi magnet untuk melekakan aku kepada persembahan mereka. CD album pertama juga tersimpuh sopan di depan, di atas kain hampar yang comot. Orang-orang ada yang menari sama. Muzik bagi kelompok ini adalah ritual untuk merangsang spiritual.  Setengah jam aku duduk di depan muka mereka, menelan bunyi-bunyi yang aku rasakan cukup memukau. Kocek tak banyak wang tunai, dan CD mereka terpaksa aku abaikan, hanya sempat memegang dan membelek. Pengalaman muzik yang asyik boleh didapati di tepi jalan di Hiroshima.

Kalau mahu membaca catatan penuh, sila klik di sini.

P1010331-FB

gene simmons ‘mengulas’ NIN di singapura

In band, kultur/budaya, ulas on August 12, 2009 at 6:59 am

dipetik di blabbermouth.net:

KISS bassist/vocalist Gene Simmons has posted a brief review of NINE INCH NAILS‘ August 10, 2009 concert at Fort Canning Park in Singapore.
Simmons, who was in Singapore on business, wrote in an apparently sarcasm-filled posting on his Facebook page, “Went to see Trent Reznor‘s [NINE INCH NAILS mainman] band. About 1,000 people attended the outdoor event. On other days (it’s a three-day festival), it’sLADY GAGA and KEANE. Band was solid. Good lights. Lots of smoke in every song. Couldn’t see the band. But, boy, was there a lot of smoke. Terrific drummer, who played in perfect time with the tape loops. Good stuff… I loved it.”

Reznor stated in a recent interview that he’d “never want to be Gene Simmons, an old man who puts on makeup to entertain kids, like a clown going to work.”

When asked about Reznor‘s comments by a fan in the “Letters From Fans” section of Simmons‘ web site, Gene replied, “No worries. Trent grew up on KISS and cut his teeth on our toons. When he was recording‘Downward Spiral’, he had two action figures on his mix console — Jesus and Gene Simmons.

“Once you’re a self confessed heroin addict, who used the stuff for years, you don’t look at life the way the rest of us do… I’m told.

“We all wish him well.”

sweet charity: the legend lives

In band, kultur/budaya on July 15, 2009 at 1:10 am

Aku sedang mencuba-cuba membuat editing video. Ini hasilnya. SEIR

papan notis

In buku, kultur/budaya on April 29, 2008 at 12:24 pm

Ada beberapa acara menarik sepanjang minggu ini. Rehat-rehatkan telinga – dengan muzik, turun untuk meramaikan dan berasosiasi dengan elemen-elemen sosio-budaya yang lain. Hah!

1. Pelancaran buku Hishamuddin Rais

Keganasan, Penipuan & Internet
– Hegemoni media daulah pecah

Dapat dibeli di semua kedai buku minggu ini:

1) MPH 2) Kinokuniya 3) Borders 4) Time 5) Coop Book Store 6) Popular Book Store 7) RiceCooker Annex Central Market.

Buku akan dilancar dan dijual di Bau Bau Cafe, Annexe Central Market.

Pada 1 Mei 2008

Aturcara majlis:

8.30 pm – Pelancaran Buku
8.45 pm – Jamuan
9.00 pm – Parti muzik/band

* Baca ULASAN.

2.  Bookbanning: Readers Want Answers
Tarikh: 3 Mei 2008
Masa: 4.00 – 6.00pm
Lokasi: The Annexe, Central Market
Pembentang kertas kerja: Astora Jabat, bekas editor Al-Islam, Gayatri dari Center of Independent Journalisme (CIJ) dan Norhayati dari Sisters In Islam (SIS).

Ini acara – saya kira – adalah bersempena dengan KL Alternative Bookfest (KLAB) yang akan berlangsung 3-4 Mei 2008 ini di The Annexe, Central Market.

*Satu lagi acara kultur-muda yang menyenangkan, mungkin tidak akan memuaskan pihak-pihak yang selalu mahu mengongkong – dan malas ambil kisah tentang bacaan. 

– Hafiz Hamzah-