rawkcarpark

Archive for the ‘ide’ Category

kertas kerja: ereksi muzik malaysia 2010

In dilema muzik, Esei, ide, kultur/budaya on February 18, 2010 at 8:09 am

Sudah 10 tahun kita berada di era milenium. Bagaimana mahu menggambarkan muzik Malaysia dalam masa terkini. Tahun 2010 bakal menyaksikan demam indie akan terus melata tapi entahlah dalam bentuk mana. Sesungguhnya! Sesungguhnya citarasa muzik pop Malaysia semakin tumpul apabila lagu seperti Cari Jodoh (tak tau tajuk sebenar) dari band Wali misalnya menjadi pilihan pertama pengunjung-pengunjung pusat karaoke. Aku tahu sebab semalam baru aku pergi sana… OKlah.. check this.

Entah apa sebabnya lagu seperti itu jadi kesukaaan? Mungkin juga…. ia adalah seperti demam juga, ia akan terus berjangkit tetapi mungkin tidak menghinggapi pada orang yang punya imun tinggi, iaitu yang bercitarasa tinggi terhadap muzik, yang amat kecil bilangannya pula.

Yang akan selalu dijangkiti mungkin mereka yang suka mendengar radio awam yang percuma, yang suka tergelak-gelak dengan kelakar DJ-DJ selebriti dan yang suka terbabit dalam mengenakan orang lain dalam pangilan-panggilan palsu DJ-DJ ini. Yang pasti, mereka mahukan hiburan ringan dan santai, tak perlu bersusah-payah memuat turun (dalam konteks sekarang) lagu-lagu dari Massive Attack, Sigur-Ros, Radiohead, Bob Dylan ataupun sanggup mendengar Mogwai serta membeli CD Seven Collar T’Shirt misalnya.

Ketaksuban terhadap radio awam boleh dihentikan dengan mendengar lagu-lagu pilihan sendiri, yang sudah tentu dimuat-turun dari internet, dalam konteks sekarang. Sesungguhnya, sokongan terhadap industri muzik Malaysia boleh ditanya kepada dada dan selera tuan-puan sendiri. Di sini disenaraikan beberapa unjuran bentuk-bentuk muzik yang digemari tahun 2010.

1. Muzik Indonesia – muzik mereka akan terus datang dalam bentuk yang pelbagai sama ada yang tidak ada kualiti ataupun dalam bentuk runut bunyi filem, lagipun filem Indonesia semakin menampakkan bentuk yang meluas kini. Lebih banyak band baru dari sana akan datang ke sini, dengan harapan akan terus dapat kerja di konsert-konsert tajaan syarikat telekomunikasi.

2. Indie Malaya – Tak perlu sebut nama mereka yang dah popular, akan ada nama baru yang naik tahun ini dari kalangan pemuzik bebas. Yang sudah berjaya, hanya perlu tepati masa dan tidak banyak terbabit dalam godaan serta soalan wartawan-wartawan ‘lembut/pejal’ yang langsung boleh membawa ke pusat hiburan/rumah mereka/hotel-hotel untuk aktiviti tidak sihat. Lepak studio jam lebih baik.

3. Otai-otai – Pemuzik-pemuzik lama sebenarnya sudah tidak sabar untuk muncul semula dengan impak. Mereka yang sudah lama tidak ketemu ‘substance’ yang menaikkan nama mereka dahulu kini semakin bijaksana dalam menilai suasana dan citarasa muzik terkini. Aku cuma mengharapkan lebih banyak kolaborasi bersama anak-anak muda (yang dikatakan indie ini) dalam bentuk lagu Melayu hebat dan pemikiran tinggi. Bagi pemuzik tua yang masih berfikiran macam dahulu dan menolak idea muzik baru, hadapilah kenyataan… tiada ruang bagi anda di tahun 2010 ini dan sehingga bila-bila.

4. Lagu-lagu lama – Tak kira sama ada komputer anda dipenuhi lagu-lagu pop, rock, Melayu, Inggeris atau apa saja, lagu-lagu lama akan dipasang secara berulang dan dipilih mengikut situasi dan cita rasa anda sendiri. Senang cerita, anda sendiri menjadi DJ dan menentukan lagu apa yang mahu didengar di dalam kereta, di tempat kerja atau ketika memadu asmara. Tak perlu rasa meluat mendengar DJ yang anda tak suka, mungkin hanya menjadikan radio sebagai rujukan sahaja untuk memuat-turun lagu-lagu dari internet apabila tiba di rumah kelak.

5. Muzik Radio – Yep.. radio masih relevan walaupun aku hanya mendengar stesen yang ada ‘citarasa’ (BFM 89.9 misalnya – emm.. untuk rujukan juga). Bagaimanapun, seperti MTV yang sudah membosankan dan kini lebih membuka ruangnya malah membuang ayat TV tersebut, stesen radio kini perlu lebih bervariasi dan berisi jika mahu mengikut zaman dan akhirnya kalah dengan lagu-lagu muat-turun.

6. Muzik live – Tiada yang lebih teruja selain dari melihat muzik dimainkan secara langsung. Jika ada band yang boleh bermain dengan baik, mampu melontarkan jiwa kepada pendengarnya, mereka ialah juara muzik tahun 2010, walaupun tidak menang Juara Lagu.

Tahun 2010 ialah tahun yang progresif, selepas kemunculan kegilaan indie serta pertelingkahan dominasi pop dan muzik alternatif ini dicetuskan Juara Lagu 2009 (aku tak sempat tengok pula). Bagaimanapun, akan ada bintang-bintang muzik baru, harapnya dengan ‘substance’ barulah. Sama ada, band/penyanyi tersebut dari Indonesia, dari Akademi Fantasia atau juara Mentor, jika tidak membuka baju atau mencium bukan mahram di TV perdana, aku jamin lagu dia akan ada di dalam thumb drive aku dan ramai orang Malaysia tahun 2010 ini.

SEIR

Advertisements

perez hilton aka mario armando lavandeira vs industri muzik terkini

In dilema media, dilema muzik, ide on August 14, 2009 at 3:41 am

Satu artikel menarik, ini dipetik dari Lefsetz Letter

CocoPerez.com
My first reaction was how far we’ve come.
In the sixties and seventies, music ruled the world, if you were a kid and wanted to know what was going on, you put on a record.  And if you couldn’t afford the record, you turned on the radio, which rather than being beholden to the corporation, seemed to be tailor-made for you, with news that you were interested in, songs that piqued your curiosity and deejays that were your best friend.
Today, radio is filled with twenty plus minutes of commercials and songs that are tested to ensure that what you heard before is what you continue to get, we live in a lowest-common denominator world where you’re subjected to the crap the uninformed, casual users desire, and for this reason you tune out.
As for the man.  Today’s musicians EMBRACE THE MAN!  How can we tour without him?  We love money!  It started out as an urban thing, the underclass loving to rip off corporations, now all musicians want that big label money, and even better, that Target/Wal-Mart money and that Coke and Pepsi money!  Isn’t it interesting that music tanked the first time, in the late seventies, when it became codified and played to the masses, with the band members wearing outfits, and rock declined a second time, in the MTV era, when supposed hard rock bands sang ballads in the hair band era.  Rock and roll sold its soul.
And what seems to have replaced it is fashion.
Huh?
Doesn’t matter how well Duane Allman plays the guitar, WHAT IS HE WEARING?  We’ve got “Fashion Rocks”, what a load of crap that is, and all the supposed “rock stars” getting excited about Fashion Week, trying to sit in the very first row.  And  you wonder why mainstream music is in trouble.  Yes, we’re experiencing an under the radar renaissance, bands who are about music, but the mainstream is a vast wasteland.
Where Perez is very powerful.
My second reaction is the fashion business should be VERY scared.
The fashion business is just like the music business used to be, where you don’t offend Doug Morris or Jimmy Iovine for fear of your career. Anna Wintour rules.  Everybody kisses her butt.  But not Perez.
CocoPerez.com is the Napster of the fashion industry.  Well, not exactly, no one’s stealing product, but those who’ve ruled in the past need to be very afraid.
This is the power of the Internet.  And this is a power ALL of old media just can’t get over.  They want to complain to each other, getting ink in their respective publications, they want to testify in Congress, they want these upstarts STOPPED!
But if you don’t know the lunatics have taken over the asylum, you’d better be auguring for retirement, because your days are just about DONE!
Today there’s a site online, written by a fan, with more expertise than almost any reporter, with constant updates to boot.  A newspaper reporter does research, covers his beat.  I know, because they call me.  Most of the time I end up explaining to them how it works, like with Ticketmaster, how it’s a cover-up for greedy acts.  But those writing the blogs, they know this shit, because they do it EVERY DAY! They LIVE IT!
How many people are interested in fashion?  Not as many as care about gossip.  Still, tons. Just ask your teenage son or daughter.  Yes, boys care about what they wear too.  So, there is a market here for Perez.
Can he maintain two sites?  Can he be the king of all online media?  Possibly, but you can only do one or two things well.
But Mario Lavandeira, the real Perez, certainly knows how to run a website.  CocoPerez launched today with SIX pages of data, and a clean interface.  Shit, no one at a label has even figured out how to create a clean-looking site, and all their bands employ Flash, ensuring that people won’t return constantly, who’s got the time?  Ever notice that the most popular sites, like the HuffingtonPost and TMZ and Perez, use NO Flash?  Think about that.  And think that what people want most is data.  So, if you’re not supplying it on a regular basis, people are not coming back.
I don’t give a shit about fashion.  But if you’re interested in instant bucks, courting the people who open their wallets, you do.  If you’re mesmerized by big sales numbers, you care about Lady GaGa, who is Perez’s BFF.  Hell, he plays her song in the video that launches his site. And Perez makes videos on a regular basis.  They’re not PRODUCTIONS, that cost a fortune and are made for the old market, they’re YouTube expositions, one camera, including warts and all, that’s the new video.
Pay attention here.  Perez may crash and burn, but he’s more innovative than the mainstream acts.  And he realizes that to be successful, just like in the sixties and seventies, you can’t play the game, you have to appear independent, of your own mind, making your own decisions, as opposed to today’s music “stars” who won’t even give an opinion on their favorite breakfast cereal for fear of pissing off a potential sponsor down the line.

CocoPerez.com

My first reaction was how far we’ve come.

In the sixties and seventies, music ruled the world, if you were a kid and wanted to know what was going on, you put on a record.  And if you couldn’t afford the record, you turned on the radio, which rather than being beholden to the corporation, seemed to be tailor-made for you, with news that you were interested in, songs that piqued your curiosity and deejays that were your best friend.

Today, radio is filled with twenty plus minutes of commercials and songs that are tested to ensure that what you heard before is what you continue to get, we live in a lowest-common denominator world where you’re subjected to the crap the uninformed, casual users desire, and for this reason you tune out.

As for the man.  Today’s musicians EMBRACE THE MAN!  How can we tour without him?  We love money!  It started out as an urban thing, the underclass loving to rip off corporations, now all musicians want that big label money, and even better, that Target/Wal-Mart money and that Coke and Pepsi money!  Isn’t it interesting that music tanked the first time, in the late seventies, when it became codified and played to the masses, with the band members wearing outfits, and rock declined a second time, in the MTV era, when supposed hard rock bands sang ballads in the hair band era.  Rock and roll sold its soul.

And what seems to have replaced it is fashion.

Huh?

Doesn’t matter how well Duane Allman plays the guitar, WHAT IS HE WEARING?  We’ve got “Fashion Rocks”, what a load of crap that is, and all the supposed “rock stars” getting excited about Fashion Week, trying to sit in the very first row.  And  you wonder why mainstream music is in trouble.  Yes, we’re experiencing an under the radar renaissance, bands who are about music, but the mainstream is a vast wasteland.

Where Perez is very powerful.

My second reaction is the fashion business should be VERY scared.

The fashion business is just like the music business used to be, where you don’t offend Doug Morris or Jimmy Iovine for fear of your career. Anna Wintour rules.  Everybody kisses her butt.  But not Perez.

CocoPerez.com is the Napster of the fashion industry.  Well, not exactly, no one’s stealing product, but those who’ve ruled in the past need to be very afraid.

This is the power of the Internet.  And this is a power ALL of old media just can’t get over.  They want to complain to each other, getting ink in their respective publications, they want to testify in Congress, they want these upstarts STOPPED!

But if you don’t know the lunatics have taken over the asylum, you’d better be auguring for retirement, because your days are just about DONE!

Today there’s a site online, written by a fan, with more expertise than almost any reporter, with constant updates to boot.  A newspaper reporter does research, covers his beat.  I know, because they call me.  Most of the time I end up explaining to them how it works, like with Ticketmaster, how it’s a cover-up for greedy acts.  But those writing the blogs, they know this shit, because they do it EVERY DAY! They LIVE IT!

How many people are interested in fashion?  Not as many as care about gossip.  Still, tons. Just ask your teenage son or daughter.  Yes, boys care about what they wear too.  So, there is a market here for Perez.

Can he maintain two sites?  Can he be the king of all online media?  Possibly, but you can only do one or two things well.

But Mario Lavandeira, the real Perez, certainly knows how to run a website.  CocoPerez launched today with SIX pages of data, and a clean interface.  Shit, no one at a label has even figured out how to create a clean-looking site, and all their bands employ Flash, ensuring that people won’t return constantly, who’s got the time?  Ever notice that the most popular sites, like the HuffingtonPost and TMZ and Perez, use NO Flash?  Think about that.  And think that what people want most is data.  So, if you’re not supplying it on a regular basis, people are not coming back.

I don’t give a shit about fashion.  But if you’re interested in instant bucks, courting the people who open their wallets, you do.  If you’re mesmerized by big sales numbers, you care about Lady GaGa, who is Perez’s BFF.  Hell, he plays her song in the video that launches his site. And Perez makes videos on a regular basis.  They’re not PRODUCTIONS, that cost a fortune and are made for the old market, they’re YouTube expositions, one camera, including warts and all, that’s the new video.

Pay attention here.  Perez may crash and burn, but he’s more innovative than the mainstream acts.  And he realizes that to be successful, just like in the sixties and seventies, you can’t play the game, you have to appear independent, of your own mind, making your own decisions, as opposed to today’s music “stars” who won’t even give an opinion on their favorite breakfast cereal for fear of pissing off a potential sponsor down the line.

ini cerita sensasi, mari baca, mari nonton, mari mundur!

In dilema media, dilema muzik, ide on November 17, 2008 at 7:51 am

Pengenalan

Walaupun aku sudah lama tidak terbabit dalam dunia muzik dan hiburan (terma paling aku tak suka nak guna), kadangkala sempat juga aku menonton Melodi dan membaca akhbar atau menerawang laman-laman maya yang lebih bebas bercerita. Tetapi kadangkala, laman blog ini hanya memutarkan kembali berita yang sama, dipaut dengan blog lain, yang akhirnya berakhir di Youtube. 

SENSASI kini menjadi wadah utama apa yang dikatakan hiburan sekarang. Walaupun budaya ini sudah sekian lama menjadi darah daging pemuzik, pelakon dan penyanyi, lega rasanya barah ini tidak membabitkan pula golongan pelukis, penulis ataupun penyajak tanahair, mahupun aktivis sosial/politik. Ia sudah lama beranak-pinak sejak dari zaman Kak Bam, Mama Juwie, Huzz dan dimakmurkan lagi dengan wartawan terkini seperti Nas Ahmad, Zubir, Michelle dan ramai lagi (maaf tak dapat menyebut kesemuanya, jangan kecil hati, ya?)

Jika kita melihat dari luar, kita mungkin terdorong untuk menyalahkan orang, samada wartawan, editor ataupun aktivis seni itu sendiri.  Sebagaimana yang terbiasa kita lakukan, kita selalu membuat pengadilan dengan melihat sesuatu dari atas kertas, atas skrin dan suasana persekitaran kita. Bagaimana kalau kita lihat semua itu dari dalam, dari asal perbuatan itu sendiri berlaku? 

Sekadar gambar hiasan

SENSASI

Asal Sensasi

Pada firasat aku, SENSASI semuanya berasal dari gerak hati kita untuk mengetahui. Sepertimana yang dipetik dari Wikipedia, In psychology, sensation is the first stage in the biochemical and neurologic events that begins with the impinging of a stimulus upon the receptor cells of a sensory organ, which then leads to perception, the mental state that is reflected in statements like “I see a uniformly blue wall.” In other words, sensations are the first stages in the functioning of senses. Yeah!

Hampir kesemua kita dipaparkan dengan budaya pop setiap hari. Budaya popular ini ialah racun yang menyirami minda mengenai kecantikan, kemahsyuran, kemanisan serta lebih banyak elemen kulit yang berkilat-kemilauan berbanding isinya yang kadangkala busuk dan buruk.

Media massa ialah medium utama. Diulang semula, media massa ialah medium utama!

Jadi, apa yang membentuk isi editorial dan mentafsirkan terma hiburan itu ialah media-media utama ini. Dan mereka telah menjalankan kerja yang tidak seimbang apabila membincangkan tentang budaya popular ini selama berdekad-dekad lamanya, sejak zaman P. Ramlee aku rasa.

Jika kita lihat akhbar utama kini, seni bukan wadah utama, melainkan satu segmen yang disensasikan dengan wajah-wajah cantik dan ayu wanita muda dengan gaya tertentu. Dengkelnya pandangan kita, pasti tertarik untuk membacanya dahulu berbanding helaian akhbar yang lain. Itu tanya nafsu sendiri lah!

Jarang sekali cerita mengenai seni muzik, filem atau lukisan terpampang di muka surat depan kecualilah ada cerita aktivis seni yang berkahwin di KLCC ataupun di Indonesia. Muka depan hanya layak untuk cerita sensasi sebegitu sahaja.

Konsep ‘pecah dan perintah’ bukan sahaja layak disalahkan untuk penjajah British sahaja tetapi ia sebenarnya sudah lama dipraktikkan oleh media-media utama negara, sejak kita lahir lagi.

Oleh kerana ‘hiburan’ dan ‘seni’ telah dipisahkan dan disegmenkan, maka lahirlah wartawan yang mempunyai minat untuk membuat pengkhususan dalam bidang ini. Oleh kerana sambutan terhadap nilai-nilai sensasi ini tinggi, kerjaya dalam bidang ini amat menyeronokkan dan mengujakan, sudah tentu kepada pemberita serta kepada pembaca.

Kadangkala nilai-nilai sentimen akan mencemarkan etika dan tahap professional mereka, dan masyarakat terus menerus ghairah dan dahaga dengan sensasi.

Bagi pemberita, ruang lingkup sensasi itu tiada batasnya kerana tiada undang-undang yang tertulis di mana hadnya. Ia hanya terletak atas dasar kemanusian, kejiranan serta kuasa editor mereka, yang juga sebenarnya agak bebas.

Jika ada kejadian yang membuatkan mereka didorong kemarahan kerana (contohnya) tidak diberi layanan sepatutnya, mereka akan menggunakan media sebagai satu aksi ‘retaliation’ atau serang balik, khas kerana meraka mempunyai kelebihan yang cukup hebat itu. Oleh kerana emosi sebeginilah yang menghasilkan lebih banyak sensasi, lantas mengetepikan dan meminggirkan lagi konsep seni sebenar yang lahiriahnya luhur, bersih dan suci.

Cadangan

Walaupun ini bukan satu kertas kerja, cadangan ekstrim aku ialah membubarkan kembali format akhbar/TV kita sekarang dan merevolusikan bacaan bahan seni supaya tidak diperkecilkan berbanding hiburan. Hal-hal seni yang serius harus dikupas dengan dalam serta diberi ruang yang setimpal, sama atau lebih peratusannya dari aspek sensasi dan hiburan. Perlu lebih ramai Ku Seman Ku Hussein berbanding Nas Ahmad dan Huzz dalam media massa sekarang dan akan datang.

Jika kita mahu terus mundur dalam bidang seni, teruskanlah membaca dan menonton cerita-cerita sebegini dan terus dahagakannya sampai bila-bila. Justeru jika mahu maju pula, terus baca dan tonton semua bahan sensasi ini, tetapi bacalah benda-benda yang kritikal dan ilmiah yang lain dengan peratusan lebih banyak. Cara paling bijak, cepat minta kerja wartawan sekarang.

Baca juga tulisan blog Saniboey berkaitan di sini

SEIR

kami, kamu, kome…

In band, dilema muzik, ide on October 30, 2008 at 9:10 am

“Kami” dipakejkan dalam bentuk televisyen, muzik dan kemudiannya wayang dan wadah utamanya ialah jiwa merah menyala remaja muda-mudi. Sedikit sebanyak ia telah menaikkan muzik-muzik baru ke persada perdana yang malap dengan kemunculan band-band yang sudah tentu kamu semua dah kenal. Kome jangan tak tau pulak!

Jadi sarkas muzik Kami baru melabuhkan tirainya di Bukit Jalil bulan ini, sebagai alternatif gig-gig kecil lain yang tetap menarik perhatian peminat muzik kecil, bukan pekerja-pekerja bergaji besar. Lagipun, tiada lagi konsert-konsert besar untuk band-band lokal untuk mempertunjukkan bahan-bahan muzik mereka yang pelbagai. Dan beberapa band lokal yang bagus terus mengorek tanah dengan kuku masing-masing untuk keluar dari gua (pintu keluar masuk sudah ada pun), bukan untuk mahu dikenali, tetapi saja mahu cari jalan susah! Bukan begitu, setiap peseni (sebenar) hanya mahu karyanya dikagumi dan dihargai, bukan sebab kerana persetujuan majmuk, tetapi sebab kerana terpilih oleh citarasa tersendiri. Dan kalau boleh, ia menjadi pilihan ramai orang.

Sejak tahun lalu, terma indie kerap disebut dan indie dikatakan sudah menjadi trend terkini. Bila menjadi trend banyak benda yang akan muncul. Trend bermaksud satu arus dan arus ini makin lama makin besar, dan akan bersambung dengan arus utama dan akan membentuk delta yang luas. Ini bukan geografi ya, tapi satu metafor saja…

Di sini, ego masing-masing makin tercabar. Siapa yang berjaya, mungkin terasa bongkak. Siapa yang berusaha, mungkin rasa bertanggungjawab, dan mungkin turut bongkak dan siapa yang ketinggalan, mungkin terasa-rasa. Jadi, Bagi aku, apa yang penting ialah kita ini berada dalam satu delta yang bernama Malaya. Dan yang lebih baik untuk mencipta arus baru yang berbeza supaya petani boleh menanam sayur dengan baik, ya tuan-puan.

Bagi aku, sentimen nasional aku terus menggelegak, kerana beberapa radio-radio tempatan terus-terusan memainkan lagu-lagu dari seberang yang tidak berkualiti, sekadar kerana popular di sana. Itu adalah arus baru di sana dan ia terdorong untuk berlinangan di sini pula. Aku kerap mendengarnya di radio, dan sebaik sahaja aku menghidu ia adalah dari seberang, aku cepat-cepat menukar ke stesen lain. Yeah, aku hanya dengar lagu berkualiti sahaja. Itu tidak terkecuali bagi band-band lokal juga.

Oleh itu, tidak terkesan jika kuota 90 peratus dikuatkuasakan kerana kita sendiri sudah boleh buat pilihan, yelah… dalam dunia serba canggih kini. Itu hanya pendapat aku, yang hanya ingin yang berkualiti, hatta dari barat sekalipun. Yep, tak semua dari barat itu berkualiti, yang terkini filem Tropic Thunder arahan Ben Stiller!

Sekadar gambar hiasan

Sekadar gambar hiasan

Oh, kembali kepada cerita Kami…

Watak-watak rebel yang mewarnai Kami amat provokatif dan senang dikaitkan dengan semangat anak-anak muda yang kerap melawan ibu-bapa. Kamu tak kan tak tau pulak. Aku suka menontonnya di TV bersama anak-anak, yang sudah boleh menghafal lagu pembukaannya, “lalalalalalalala….!!”

Kami ialah antara pakej komersil muzik yang paling berjaya tahun 2008 ini, kerana didokong stesen TV paling kontemporari 8TV, diketuai Ahmad Izham Omar. Izham sudah memang terkenal dengan usaha-usaha membawa idea baru sejak dua dekad lalu dan terbukti amat berjaya. Kami ialah antara kesinambungan idea tersebut.

Tetapi aku belum pernah menonton filemnya, mungkin sibuk berhari raya dengan keluarga dan tidak sempat pun melawat panggung wayang, atau belum tertarik untuk menontonnya lagi. Bagaimanapun, Kami ialah kuda tunggangan yang pantas bagi band-band dengan idea segar muncul melalui pintu gua yang terbuka luas.

Cuba pejamkan mata kamu dan kaitkan pernyataan-pernyataan di atas dengan metafor-metafor tersebut.

Dalam dunia seni Malaya kini, pertembungan idea lama dan baru atau idea bercanggah sesama generasi semakin berintegrasi. M. Nasir dan Malique berjaya dengan lagu mereka dan beberapa kolaborasi bercanggah turut mempunyai essence yang baik. Intipati muzik dengan corak baru ini menjadi lebih kaya, tetapi itu terpulang kepada persefahaman di antara kolaborator- kolaborator tersebutlah. Tetapi yang pasti, perlu lebih banyak usaha sebegini supaya lebih banyak arus akan muncul dan ia tidak berkesudahan. Jadi, delta kita akan terus subur dan kaya dengan arus baru. Cuba pejamkan mata kamu… sambil dengar lagu-lagu dari band dalam gua yang ada potensi besar seperti Zip Zieller. Cuba? SEIR

 

bingkisan dari utara

In dilema muzik, ide on September 8, 2008 at 2:13 am

Setahun lalu, Fadly Fahmi Mokhtar berhasrat menjadikan Alor Star tempat mencari rezeki setelah lama bergelumang dengan kehidupan kota besar Kuala Lumpur. Bagaimanapun, dia tidak menyangka selepas Pilihanraya Mac lalu, sedikit sebanyak ia telah mengubah dunia sebelah sana dan dia yang selalu hidup dalam muzik, terpaksa mengubah sedikit gaya pemikiran dan akur dengan kenyataan, kot. Baru-baru ini Fadly Fahmi Mokhtar menghantar satu bingkisan dari utara, bercorak sebuah pendapat mengenai beberapa perkara. Sila baca, ya? SEIR

Antara irama lagu dan kebebasan bermuzik.

Oleh: Fadly Fahmi Mokhtar

Ada muzik yang datang dari Indonesia ke Kuala Lumpur, dari Amerika ke Johor Bahru, dari Jamaica ke Kedah dan dari Eropah ke Pulau Pinang. Ada juga yang datang dari padang pasir, dan ianya di kenali sebagai muzik dari padang pasir. Setiap masyarakat di dunia ini memilih muzik sebagai satu bahan untuk pentaskan budaya masing-masing di samping menyampaikan ideologi-ideologi berteraskan pemahaman masing-masing, apa yang dipercayai dan apa yang tersirat antara mereka. Jelasnya muzik yang berteraskan fahaman cinta di terima ramai seluruh dunia amnya.

Jika di Indonesia muzik Dangdutnya, di Jamaica dengan muzik reggae mereka. Itu pilihan masing-masing. Di Amerika, muzik digunakan sebagai pentas terbaik meluahkan apa yang tersirat.

Di Kedah pula, konsert yang melibatkan muzik rock, reggae, pop dan dangdut adalah tidak dibenarkan. The Star melaporkan Kerajaan Negeri Kedah melaksanakan satu formula untuk mengelakkan gejala sosial yang telah lama ada sejak dari dahulu di Kedah dan dengan itu konsert yang melibatkan muzik rock, reggae, pop dan dangdut adalah tidak dibenarkan.

“We are currently formulating a comprehensive guideline for concerts. “Until then, concerts of such nature are banned,” State executive councilor Dr Ismail Salleh, taken from The Star Online 29 August 2008.

Dari sini, kita melihat bahawa sebarang unsur-unsur muzik tersebut sesama sekali tidak dibenarkan. Adakah artis yang membawakan aliran muzik-muzik tersebut yang tidak dibenarkan untuk membuat persembahan, atau muzik mereka, atau jika artis yang membawakan unsur-unsur muzik tersebut dan imej muzik mereka yang tidak dibenarkan? Atau hanya muzik yang berunsurkan ketuhanan sahaja yang dibenarkan?

Lagu-lagu ketuhanan banyak dikaitkan dengan muzik ala nasyid dan bila terdengar muzik ala nasyid kita terbayangkan penggunaan alat muzik gendang yang menyerlah, kedengaran seperti muzik dari padang pasir. Di Indonesia, sebuah kumpulan muzik pop, Ungu, berjaya menambat hari ramai dengan lagu ketuhanan mereka, Andai Ku Tahu. Di Amerika, Native Deen, yang terdiri dari beberapa orang kulit hitam yang beragama Islam merombak muzik jenis hip-hip r&b untuk menyampaikan dakwah Islam. Ini adalah muzik citarasa masyarakat Amerika, yang rata-ratanya pemuda dan pemudi. Harus di ingatkan juga di Amerika juga ada aliran jenis muzik ‘Christian Rock’ yang juga artisnya itu juga terkenal di Malaysia.

Di Malaysia pula, Akademi Nasyid melahirkan idea-idea baru tentang muzik berunsurkan Islam. Di peringkat akhir siri tv realiti tersebut membariskan pemuzik handalan sebagai tunjang belakang muzik di samping kretiviti peserta pertandingan. Ada juga yang bernasyid dengan menggunakan gitar dan mereka mempunyai kepandaian untuk melakarkan melodi menggunakan suara dengan teknik-teknik yang terbaik, dengan harapan untuk menjuarai Akademi Nasyid tersebut.

Kehadiran Ramli Sarip dengan lagu Perjalanan Hidup cukup menghiburkan. Sebuah lagu yang sedap menceritakan tentang kehidupan di muka bumi Tuhan. Menambat ramai orang-orang termasuk dewasa.

Apa yang dikatakan oleh Dr Ismail Salleh adalah sesuatu yang tidak dapat ditakrifkan secara tepat dan membingungkan ramai pihak dan artis sendiri. Bagaimana jika artis itu membawakan muzik yang tidak kedengaran seperti muzik Nasyid padang pasir, tetapi berunsurkan ketuhanan disamping campuran kretiviti dari pelbagai jenis muzik supaya ianya sedap didengar oleh semua. Muzik yang sedap didengar pasti akan menambat ramai.

Kumpulan Raihan muncul dan berjaya menawan ramai kanak-kanak, tetapi orang dewasa juga perlukan sentuhan muzik untuk kita sampaikan apa yang sepatutnya disampaikan mengikut tahap kedewasaan mereka, dan jika kita ingin menjaga moral para remaja kita, harus juga kita menggunakan muzik yang menjadi citarasa remaja masakini. Sedangkan muzik yang tergolong dalam muzik pop dan rock tidak dibenarkan langsung di Kedah dan kita telah membuang jenis muzik yang diminati remaja. Di Kedah, konsert rock juga telah lama tidak ada. Bukan hanya setelah apabila kerajaan PAS mengambil alih, dan pastinya dari dahulu juga gejala sosial telah ada di Kedah.

Peraturan yang ditetapkan JAKIM dalam pertandingan Nasyid kebangsaan sendiri seharusnya di pertimbangkan demi mewujudkan satu jawatan kuasa yang lebih terbuka dalam menilai satu-satu artis yang membawakan muzik-muzik mereka. Dari peraturan tersebut tercatit nasyid tradisi bermaksud lagu yang mengandungi unsur-unsur antaranya bayati, nahwan, sikah, ras, sobah, hijaz dan lagu nasyid moden ialah lagu selain daripada lagu tradisi tetapi hendaklah tidak termasuk rentak seperti rock, heavy metal, jazz, hip hop dan rap. Sedangkan rentak seperti jazz, hip hop dan rap adalah muzik kegemaran remaja masakini. Jika rentak ini dibawakan dengan mesej ketuhanan pasti dapat menarik remaja untuk mendengar dan menghayati lirik-lirik di dalam lagu tersebut. Bukankah ini secara logiknya kita fahami dapat mengawal gejala sosial dan keruntuhan moral.

Lagu Malique berduet dengan M Nasir, Mentera Beradu amat tepat dengan citarasa remaja. Lagu Alhamdulillah dari Too Phat juga. Tetapi ini bukan dalam kategori Nasyid Moden kerana terdapat unsur-unsur rap dan hip hop. Lagu ketuhanan, Andai Ku Tahu, dari kumpulan Ungu tidak dikira Nasyid Moden, kerana terdapat unsur pop.

Membuat lirik ketuhanan itu memerlukan keikhlasan dari pencipta. Dan untuk memenangi pertandingan ini gubahan lagu harus di ambil kira oleh peserta dan kretiviti mereka terbatas dengan peraturan jenis muzik. Tetapi jika unsur-unsur pop dan jazz di gunakan pasti dapat menambat ramai untuk mendengar lagu-lagu ketuhanan. Kretiviti peserta untuk menyampaikan mesej cintakan Tuhan dan Islam juga adalah utama. Jika semua ini diambil perhatian oleh Dr Ismail, pasti ramai anak-anak muda di Kedah ini yang lebih berkeyakinan untuk tidak membuat aktiviti membuang masa seperti merempit dan maksiat. Semoga kita kearah kebaikan.

 

a music from robert rodriguez

In filem, ide on July 30, 2008 at 6:11 am

A nice piece of music here from the celebrated director Robert Rodriguez in the first installment of El Mariachi. Enjoy! SEIR

flutist dari sesi music forum

In dilema muzik, ide on May 19, 2008 at 7:39 am

Rohaslam Hizad adalah seorang flutist muda. Seperti meminjam kata-katanya, dia bermula secara bidan terjun dan dalam tempoh beberapa tahun sejak mula memegang flute pada 2002, usaha serta kegigihannya setakat hari ini nampak seperti menjanjikan sesuatu.

Dua buah lagu yang siap dikompos dan disusun bersama Kunci Demak; Dance with the Wind dan juga Flight of the Pheonix, ada terkandung bakat yang bukan sebarangan. Dalam usia 33 tahun, bakat ini mungkin jarang-jarang yang akan ditemui dimana-mana – lebih lagi bagi seorang anak muda. Sebabnya, tidak ramai orang yang muda-muda yang ingin menguasai alat muzik yang dirasakan tidak ‘hype’ dan mungkin juga dipinggirkan kerana ia alat muzik yang jatuh dalam kelompok tradisional.

Ketika diundang untuk sesi MusicForum minggu lalu, Izat menjawab tanpa segan silu dan cara paling lurus setiap soalan yang diajukan. Daripada responnya, mungkin Izat belum punyai jawapan yang dalam terhadap muzik yang ditulis. Baginya kini, bila muzik yang dihasilkan itu dapat memberikan pulangan material – setimpal dengan pengorbanan masa, wang ringgit dan keringat – itu sudah memadai. Tetapi, bakat yang ada pada susuk ini menuntut barangkali lebih daripada itu, lebih daripada setakat sekadar pulang modal. Flute dan Izat – kepada yang hadir malam itu – nampak serasi dan akrab. Dan simbiosis bentuk ini boleh dianjakkan lebih jauh, jika Izat sedar dan mahu.

Mustaqeem Mahmod Radhi juga mengusulkan – yang maksudnya sedikit sebanyak menurut pemahaman saya – bahawa mungkinkah hasil kerja pemuzik (muzik tradisional) disandarkan kepada kajian dan pemerhatian karya-karya besar alam Nasantara, contohnya. Dan Izat mungkin faham separuh-separuh. Maklum balasnya juga ada yang betul, bahawa usaha sebegitu memerlukan stamina yang bukan kepalang – dan dia ada kecenderungan ke situ, katanya.

Dalam kelam ruang studio D’kala Jingga, tiupan flute ‘live’ Izat membawa bersama semangat-semangat bunyian yang lemah gemalai. Dan, ada jiwa-jiwa yang ditarik untuk menari bersama alunan itu. Walaupun huraian latar belakang lagu yang panjang lebar seperti dihuraikan Izat, paling penting ialah; bagaimana lagu instrumental itu menceritakan hal-hal yang berlaian dan personal kepada setiap individu yang mendengar. Satu garapan muzik yang menarik, walaupun belum dalam dan masih ada bau Mohar (Mohram).

Sesi itu berakhir dengan kepuasan untuk Izat dan yang hadir. Penting juga untuk dinyatakan di sini, Izat berjaya menambat hati ramai hadirin dengan persembahan beliau. Lagi penting untuk Izat, dia juga mendapat seorang atau dua peminat baru (wanita) yang cantik malam itu!

– Hafiz Hamzah –