rawkcarpark

jayzuan @ love-fi

In album on February 25, 2010 at 9:08 am

Mohd Jayzuan
Love-fi
2008

Petang itu, di Rumah YKP di Ipoh, Mohd Jayzuan (Jay) bercerita ringkas tentang proses rakaman album kedua beliau. Dan juga tentang muziknya, jiwanya. Syd Barrett antara nama yang disebut-sebut. “Aku nak buat hal-hal muzik macam dia. Orang yang dengar Syd akan tahu apa maksud aku,” katanya.Yang dimaskudkan dengan Syd itu ialah muzik, nyanyian dan album bekas anggota Pink Floyd itu. Vokal meleret, tak sedap, slacker dan ringkas. Tetapi masih mahu jujur, sekurang-kurangnya untuk diri sendiri dan tidak mengambil kira sangat cakap-cakap orang. “Aku suka kejujuran dia dalam album-album solo yangpernah dirakam,” tambah Jay lagi.

Dan, seperti itulah kerja-kerja muzik Jay di dalam album solo sulung ini, Love-Fi. Seperti yang ditulisnya pada kulit dalam CD ini; dia bukan seorang penanyi yang baik. Tetapi, masih setia dengan muzik yang dipercayai itu. 14 trek lagu ringkas, off-tune, sumbang dan menulis tentang hal-hal sekeliling dirinya sahaja.

Kini, dengan sentuhan rakan-rakan, dia sedang melangsaikan proses produksi album kedua. Rakaman telah siap. Dijangkakan akan dipasarkan menjelang Mac atau April nanti. “Untuk album yang ini, banyak kelainan akan diketengah. Mungkin pendengar yang suka album pertama akan susah nak terima arah muzik pada album kedua ini. Tapi, itu yang aku nak buat.”  Sama ada mahu bersetuju atau sebaliknya, itu hal masing-masing yang mendengar. CD ini masih boleh didapati daripada tuan empunya badan. Boleh dihubungi melalui emel mohdjayzuan@gmail.com dan tanyakan sendiri kepada Jay.

-HH, 25 Februari 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: