rawkcarpark

kertas kerja: ereksi muzik malaysia 2010

In dilema muzik, Esei, ide, kultur/budaya on February 18, 2010 at 8:09 am

Sudah 10 tahun kita berada di era milenium. Bagaimana mahu menggambarkan muzik Malaysia dalam masa terkini. Tahun 2010 bakal menyaksikan demam indie akan terus melata tapi entahlah dalam bentuk mana. Sesungguhnya! Sesungguhnya citarasa muzik pop Malaysia semakin tumpul apabila lagu seperti Cari Jodoh (tak tau tajuk sebenar) dari band Wali misalnya menjadi pilihan pertama pengunjung-pengunjung pusat karaoke. Aku tahu sebab semalam baru aku pergi sana… OKlah.. check this.

Entah apa sebabnya lagu seperti itu jadi kesukaaan? Mungkin juga…. ia adalah seperti demam juga, ia akan terus berjangkit tetapi mungkin tidak menghinggapi pada orang yang punya imun tinggi, iaitu yang bercitarasa tinggi terhadap muzik, yang amat kecil bilangannya pula.

Yang akan selalu dijangkiti mungkin mereka yang suka mendengar radio awam yang percuma, yang suka tergelak-gelak dengan kelakar DJ-DJ selebriti dan yang suka terbabit dalam mengenakan orang lain dalam pangilan-panggilan palsu DJ-DJ ini. Yang pasti, mereka mahukan hiburan ringan dan santai, tak perlu bersusah-payah memuat turun (dalam konteks sekarang) lagu-lagu dari Massive Attack, Sigur-Ros, Radiohead, Bob Dylan ataupun sanggup mendengar Mogwai serta membeli CD Seven Collar T’Shirt misalnya.

Ketaksuban terhadap radio awam boleh dihentikan dengan mendengar lagu-lagu pilihan sendiri, yang sudah tentu dimuat-turun dari internet, dalam konteks sekarang. Sesungguhnya, sokongan terhadap industri muzik Malaysia boleh ditanya kepada dada dan selera tuan-puan sendiri. Di sini disenaraikan beberapa unjuran bentuk-bentuk muzik yang digemari tahun 2010.

1. Muzik Indonesia – muzik mereka akan terus datang dalam bentuk yang pelbagai sama ada yang tidak ada kualiti ataupun dalam bentuk runut bunyi filem, lagipun filem Indonesia semakin menampakkan bentuk yang meluas kini. Lebih banyak band baru dari sana akan datang ke sini, dengan harapan akan terus dapat kerja di konsert-konsert tajaan syarikat telekomunikasi.

2. Indie Malaya – Tak perlu sebut nama mereka yang dah popular, akan ada nama baru yang naik tahun ini dari kalangan pemuzik bebas. Yang sudah berjaya, hanya perlu tepati masa dan tidak banyak terbabit dalam godaan serta soalan wartawan-wartawan ‘lembut/pejal’ yang langsung boleh membawa ke pusat hiburan/rumah mereka/hotel-hotel untuk aktiviti tidak sihat. Lepak studio jam lebih baik.

3. Otai-otai – Pemuzik-pemuzik lama sebenarnya sudah tidak sabar untuk muncul semula dengan impak. Mereka yang sudah lama tidak ketemu ‘substance’ yang menaikkan nama mereka dahulu kini semakin bijaksana dalam menilai suasana dan citarasa muzik terkini. Aku cuma mengharapkan lebih banyak kolaborasi bersama anak-anak muda (yang dikatakan indie ini) dalam bentuk lagu Melayu hebat dan pemikiran tinggi. Bagi pemuzik tua yang masih berfikiran macam dahulu dan menolak idea muzik baru, hadapilah kenyataan… tiada ruang bagi anda di tahun 2010 ini dan sehingga bila-bila.

4. Lagu-lagu lama – Tak kira sama ada komputer anda dipenuhi lagu-lagu pop, rock, Melayu, Inggeris atau apa saja, lagu-lagu lama akan dipasang secara berulang dan dipilih mengikut situasi dan cita rasa anda sendiri. Senang cerita, anda sendiri menjadi DJ dan menentukan lagu apa yang mahu didengar di dalam kereta, di tempat kerja atau ketika memadu asmara. Tak perlu rasa meluat mendengar DJ yang anda tak suka, mungkin hanya menjadikan radio sebagai rujukan sahaja untuk memuat-turun lagu-lagu dari internet apabila tiba di rumah kelak.

5. Muzik Radio – Yep.. radio masih relevan walaupun aku hanya mendengar stesen yang ada ‘citarasa’ (BFM 89.9 misalnya – emm.. untuk rujukan juga). Bagaimanapun, seperti MTV yang sudah membosankan dan kini lebih membuka ruangnya malah membuang ayat TV tersebut, stesen radio kini perlu lebih bervariasi dan berisi jika mahu mengikut zaman dan akhirnya kalah dengan lagu-lagu muat-turun.

6. Muzik live – Tiada yang lebih teruja selain dari melihat muzik dimainkan secara langsung. Jika ada band yang boleh bermain dengan baik, mampu melontarkan jiwa kepada pendengarnya, mereka ialah juara muzik tahun 2010, walaupun tidak menang Juara Lagu.

Tahun 2010 ialah tahun yang progresif, selepas kemunculan kegilaan indie serta pertelingkahan dominasi pop dan muzik alternatif ini dicetuskan Juara Lagu 2009 (aku tak sempat tengok pula). Bagaimanapun, akan ada bintang-bintang muzik baru, harapnya dengan ‘substance’ barulah. Sama ada, band/penyanyi tersebut dari Indonesia, dari Akademi Fantasia atau juara Mentor, jika tidak membuka baju atau mencium bukan mahram di TV perdana, aku jamin lagu dia akan ada di dalam thumb drive aku dan ramai orang Malaysia tahun 2010 ini.

SEIR

  1. Personally..aku x hirau sgt beberapa band yg org dok sebok kata best2 tu.Yg pasti Band Buatan Malaysia…aku pasti dgr dulu dan menilai ikut naluri aku, bukan cakap majalah yg kuat mengampu.Teknologi ada, kawan-kawan yang boleh harap ada,macam – macam ada.SCTS dan band-band lain dah cuba kehadapan, cuma org yang menghadapnya tu boleh ke menghadam?…support muzik malaysia dan sewaktu dengannya…(artikel yang sangat menarik..kredit Encik Sier)

  2. Muzik malaysia skrg memang sudah berkembang pesat..coz sya di indonesia suka mndgr band2 malaysia macam BUNKFACE n HUJAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: