rawkcarpark

filem: taking woodstock

In filem on December 20, 2009 at 8:05 am

Taking Woodstock
Ang Lee
2009
.

Filem ini, yang diangkat daripada memoir Elliot Tiber dan Tom Monte –   Taking Woodstock: A True Story of a Riot, a Concert, and a Life memaparkan kisah ‘menuju Woodstock 1969’, suatu momen paling penting di dalam sejarah muzik moden.

Ia memang berlatarkan suasana ketika itu, tetapi hanya memberi perhatian kepada sebuah tempat – White Lake – yang pada awalnya bukan merupakan tempat asal di mana Festival Woodstock mahu di adakan.

Ia mengambil kisah Elliot Tiber, yang mana keluarganya memiliki sebuah motel dan sedang menghadapi masalah kewangan kerana tiada lansung apa-apa perkara untuk menarik orang luar bertandang ke tempat mereka.

Tiber sebenarnya merancang untuk mengadakan satu persembahan muzik kecil untuk membolehkan tempat berkenaan dikunjungi oleh orang luar. Tetapi kemudiannya, melalui siaran radio, Elliot mendapat tahu bahawa penganjuran Festival Woodstock di pekan berdekatan terpaksa dibatalkan kerana mendapat tentangan masyarakat.

Berbekalkan permit yang diperoleh untuk acara muzik kecil-kecilan itu, dia menghubungi Michael Lang, penganjur festival berkenaan untuk menawarkan tempat dan permit. Dengan segera ia dipersetujui, diikuti dengan perbincangan-berbincangan yang getir, termasuk tentangan penduduk, akhirnya adalah seperti apa yang sudah disaksikan melalui sejarah – Festival Woodstock berlangsung dengan segala macam tentangan, masalah dan kerugian!

Filem ini adalah filem tentang ambien seni di Amerika waktu itu, dan sebetulnya menunjukkan sisi ekonomi lebih daripada muzik itu sendiri. Ini kerana, tiada mana-mana footage di dalam filem ini menunjukkan persembahan lagenda para pemuzik di pentas festival berkenaan. Cuma, Ang Lee menggunakan lagu-lagu artis yang terlibat dengan persembahan itu untuk mewarnai latar visual yang sebetulnya hanya menunjukkan apa yang berlaku di pekan kecil berkenaan ketika festival itu berlangsung.

Dan, bagi Elliot – yang tidak pun sempat untuk menyaksikan konsert, matlamatnya tercapai – motel keluarganya kembali bernyawa dan mereka membuat banyak duit untuk persembahan muzik yang hanya berlangsung tiga hari itu.

Jika ingin menikmati getar dan suasana Festival Woodstock, tonton filem ini. Tetapi jangan mengharapkan aksi Jimi Hendrix atau Joan Baez di pentas. Ini cerita yang terbit disebabkan untuk mencari penyelesaian masalah ekonomi, bukan muzik.
.
– HH, 20 Disember 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: