rawkcarpark

‘ambitious’ angkasa SGE

In album, berita pantas on December 7, 2009 at 10:01 am

Space Gambus Experiment (2009)

Space Gambus Experiment, sebuah projek muzik kolaborasi beberpa tukang audio dan pemuzik, kini siap dan menunggu untuk dicetak dan diedarkan. Kamal Sabran (KS), tunjang dan penggerak utama projek ini mengesahkan yang grup ini akan melancarkan CD ini sekitar pertengahan Disember nanti.

Projek ini dilengkapi sendiri oleh KS (elektro-acoustik) dan Zulkifli Ramli (Oud/Gambus, Dewangga Sakti) dan turut dibantu oleh pemuzik-pemuzik luar antaranya dari UK, Itali, Finland, Norway, Amerika Syarikat dan sebagainya. Projek ini dikerjakan diruang studio rumah di Ipoh dengan peralatan minima oleh Kamal dan Zul Ramli dan seterusnya dibantu oleh pemuzik lain dari merata tempat yang terlebih dulu mendengar dan menyiapkan track audio masing-masing dan ditukar-serah dalam talian – melalui internet.

Dari pendekatannya, dengan idea kombinasi alat muzik yang pelbagai – termasuk gambus, SGE mungkin sebuah projek muzik yang minima tetapi mengandung elemen dan kejutan yang akan membuatkan muzik itu sendiri terlepas ke ‘ruang kosmik angkasa’, agaknya. Sama-sama kita tunggu. Reviu album / CD ini akan disertakan sebaik menerima naskahnya nanti. Untuk awalan ini, dengarkan sampel-sampel audio projek SGE  di sini.

Juga, baca berkaitan mereka di sini.

 – Hafiz Hamzah, 7 Disember 2009.

  1. bro! sudah release. kasi alamat lu gua post cd yop!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: