rawkcarpark

cobain unseen

In buku on March 17, 2009 at 9:00 am

cobain-unseen

Cobain Unseen
Charles R. Cross
2008

Dalam tahun 1999, Charles R. Cross masuk ke sebuah apartmen di Olympia, Washington yang waktu itu dihuni oleh seorang penuntut kolej. Ini berlaku empat tahun selepas mendiang Kurt Cobain merempuh kematian dikemuncak kariernya. Bersama-sama Cross ialah Tracy Marander, bekas teman wanita Cobain di awal hari-hari yang penuh sukar ketika Nirvana masih belum punyai nama yang cukup berpengaruh.

Di apartmen satu bilik itu, mendiang Kurt menyewa – dengan kos $137.50 sebulan – sewaktu beliau masih lagi seorang pemuzik yang ada kegahairahan tersendiri dan menghadapi kesukaran untuk meyakinkan orang (syarikat rakaan) tentang muzik yang dia hasilkan.

Di ruang inilah Kurt menghabiskan banyak masa dan imaginasi beliau untuk menghasilkan lagu-lagu hits Nirvana, walaupun ketika itu tiada siapa yang kisah dengan Kurt mahupun band yang digerakkannya. Antara lagu besar yang lahir di situ ialah Smells Like Teen Spirit yang kemudiannya, menurut Kurt sendiri, dia tidak selesa (tidak suka) dengan perkembangan lagu berkenaan, terutama ketika ia mula mencapai tahap komersil yang keterlaluan dengan pengaruh MTV.

Ini hal-hal yang ditemukan oleh Cross ketika dalam proses menulis biografi Heavier Than Heaven (2001). Kini, Cross melalui buku baru beliau Cobain Unseen memaparkan pula sisi lain Kurt yang tidak banyak diketahui umum semasa hayatnya. Buku ini tidak menengetengahkan tulisan-tulisan dan laporan panjang seperti buku sebelumnya.

Cobain Unseen menyingkap tentang keanehan dunia Kurt, yang sebagai seorang inividu luar biasa sentiasa mempunyai selera tinggi terhadap seni yang lain dan bukan hanya muzik. Lukisan, kolaj, painting dan sebagainya mengiasi minda Kurt yang secara tidak langsung memberi pengaruh kepada hasil kerja muzik beliau.

Kurt membaca. Dia di dalam satu fasa ketika pembikinan satu daripada album Nirvana (In Utero) menulis surat kepada William S. Burroughs untuk menjemput beliau tampil di dalam video muzik mereka. Permintaannya ditolak. Tetapi, selepas daripada itu, Kurt dengan inisiatif sendiri turun berjumpa dengan penulis yang dikaguminya ini.

Ramai juga beranggapan yang Nirvana adalah sebuah band yang muncul dan berjaya dalam hanya satu malam. Yang sebenarnya, menurut Cross, band ini sudah bergerak dengan segala kepayahan dan tour selama empat tahun sebelum ditawarkan kontrak rakaman. Dalam proses ini, Kurt kerap menulis surat kepada syarikat-syarikat rakaman supaya memberi respon ke atas demo yang dihantar.

Dalam satu nota Kurt – mungkin kebiasaannya begitu – dia menulis ini, bersangkutan dengan kesanggupan mereka untuk mendanai sendiri kos produksi album Nirvana jika syarikat keberatan untuk melakukannya: “… majority processing of 1,000 copies of our LP, and all of the recording cost.”

Bintang Februari ini sudah tiada. Namun legasi seni – yang paling major ialah muzik – ditinggal untuk menjadi tatapan sesiapa saja yang mahu tahu tentang susuk ini. Dia mati (membunuh diri atau dibunuh) dan hanya kerja-kerja tangan beliau yang mampu berbicara tentang hidupnya. Jika betul dia membunuh diri dengan dadah dan senapang, maka ilusinya sejak kecil untuk mengambil nyawa sendiri sudah tertunai.

Kurt Cobain seorang aneh yang belingkar dalam seni-seni yang dalam dan terlalu serius.

Hafiz Hamzah

Advertisements
  1. Salam. Just read article bout your blog in Kosmo! Been looking for a blog like yours… Good writing! keep it up dude!!! (^_^)

  2. aku percaya cobain mati dibunuh…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: