rawkcarpark

jerome kugan – songs for a shadow

In reviu album on May 14, 2008 at 1:00 pm

 

 

 

 

 

 

 

 .

.

Songs for a Shadow
Jerome Kugan
Troubadours Enterprise
2008

“I like the way it makes me feel…” Bait korus lagu ini seperti memaklumkan apa yang seharusnya melayar sama halwa telinga dan rasa kalbu ketika menunggu cakera ini terus membenam khayal. Dalam suasana tenang, ada alun suara yang memanggil datang semangat untuk memasak (pasak) keberadaan manusia sebagai satu susuk yang lemah. Album ini – Songs for a Shadow – mungkin hasil kerja yang cukup baik oleh seorang penyanyi angkatan muda, Jerome Kugan, dalam konteks usaha sendiri untuk sebuah album daripada kelompok muzik independen yang pernah Malaysia lahirkan. 

Nyanyian tidak pernah sama bila ia datang dari suara halus hati yang luhur. Dalam nada lembut suara yang dilontar, disambut oleh komposisi muzik yang ringkas dan bersih, Jerome sememangnya dapat mencapai apa yang beliau inginkan dengan album ini. Elektro-akustik, nama seperti yang ia mahu untuk dikenali – atau mungkin juga nama-nama lain – itu bukan masalah.

Di langkau lagu-lagu terawal, beliau melaungkan dengan suara rendah; “this exellent love…” Dan terus-menerus dalam album ini, coretan-coretan lirik yang tinggi prosa dan asyik melingkar setiap aturan lagu. Album ini meletakkan standard yang lebih tinggi dari aspek kualiti dan hasil kerja yang juga amat teliti. Mungkin selepas ini, dari mana-mana penggiat muzik muda, perlu mengatasi tahap seperti apa yang telah dikeluarkan oleh album ini.

Ia berada di daerah-daerah terbiar antara pop, anti-establisment dan komersil. Dari sudut yang berbeza, hasil kerja ini menjawab kepada sikap, atau attitude pemuzik bebas di Malaysia yang paling kerap memandang enteng gaya penulisan lagu mereka. Ramai yang hebat bermain  muzik, ramai pengikut tetapi – dalam sedar atau tidak, kebanyakannya menulis lagu-lagu yang entah apa-apa – sama dengan sikap itu, yang lahir juga enteng-enteng. Kalau ingin tahu maksud ayat ini, selidik lirik-lirik lagu mereka. Kering, pakai rembat dan pada tahap-tahap yang kronik, kosong. Tidak membawa apa-apa nyawa. Andaikan saja orang yang tidak membaca tetapi menulis. Yang ditulis itu hanya susunan alphabet dan bukan sepotong ayat yang membawa maksud.

Setakat apa yang ada sehingga hari ini, Songs for a Shadow harus diambil serius. Banyak perkara yang boleh dipelajari darinya. Setelah lama dihadapkan dengan kerja-kerja yang sederhana, sesekali ditemplak oleh kerja seperti ini kembali menyedarkan dari tidur yang panjang. Ini album yang tasteful, tidak kira apa muzik yang diagungkan selama ini. Dan kita, pada waktu-waktu tertentu, perlu belajar untuk menyelami maksud muzik itu secara universal dan bukan secara partial.

Dapatkan album ini.

– Hafiz Hamzah –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: