rawkcarpark

Archive for February, 2008|Monthly archive page

pilihan… politik… raya…

In ide, Politik, temubual on February 27, 2008 at 3:15 am

Oleh kerana pilihanraya makin dekat, politik ialah isu paling relevan dan dekat… di hati. Siapa yang harus dipangkah, siapa yang harus disanggah, itu pilihan masing-masing. Bagaimanapun, Zulfikar Samsuri, insan yang penuh semangat ini berjaya mengumpulkan beberapa pendapat rakan-rakannya yang kebanyakannya dari haluan kiri, kanan dan juga yang ‘ateh pagor’. Sekadar bahan bacaan, itu terpulang kepada anda kerana seorang rakan berkata, ” seorang penzina itu tidak layak langsung untuk menjadi pemimpin, hatta untuk dunia yang semakin songsang kini…” Noktah dan muktamad. SEIR 

Suara Rakyat: BN akan Menang, Undi berkurangan

Oleh Zulfikar Samsuri

Rata-rata yang ditanya mengatakan bahawa BN akan menang. Menang pilihan raya ke 12 kali ini dengan keputusan yang penuh cemerlang.

Kebanyakan pihak yang kami tanya, juga turut mengatakan bahawa pembangkang kali ini amat mustahil untuk memerintah Malaysia. Cuma kebanyakkan dari mereka berpendapat bahawa jumlah undi kepada BN akan susut. Namun begitu ada satu pandangan yang cukup menarik mengatakan bahawa BN akan menang besar. “BN akan menang ‘landslide!’,” kata Mohamad Firdouse Esahar yang menetap di Sentul, Kuala Lumpur.

Ikuti beberapa responden dari pelbagai latar belakang yang sempat kami tanya tentang siapa yang akan menang di antara Barisan Rakyat atau Barisan Nasional.

Akhdan Sheikh, Destop Publisher, Shah Alam: Aku rasa BN akan menang tapi undi kepada BN aku rasa akan berkurang. Suasana kat sini (TTDI Jaya, Shah Alam) pun tak meriah sangat. Parti yang berlawan tak banyak sangat lagi la pasang bendera.

Azman Alias, Juruteknik, KL: PAS, aku rasa PAS akan menang. Sebab masa ni aku tengok ramai yang cari PAS.

Nazri Annuar/Vovin, Blogger dan Penulis Novel Fantasi, PTS Publishing, KL: Pandangan aku berdasarkan keadaan semasa dan berdasarkan keadaan semasa aku akan jawab BN akan terus memerintah negara.

Haris Fadhli, KL: Pilihanraya tahun ni ke? Aku rase cam BN je yg menang. Sebab aku rasa kemajuan negara kita dari dulu sampai skang ni hasil usaha diorang kot.

Nasir Rashid, Bekas Editor Majalah Muzik Pertama, KL: Siapa yang kuat akan menang. Kalau kau rasa BN kuat, parti tu akan menang. Tapi kalau kau rasa Barisan Rakyat kuat, makan Barisan Rakyatlah yang akan menang. Di Kelantan PAS akan menang. Tapi tak tahulah, mungkin aku cakap macam tu pasal bapak aku orang kuat PAS kot.

Roslan Alang Endut, Jurutera MISC, KL: BN menang lagila, tapi tak taula sama ada kurang atau lebih (undi) daripada yang lepas.

Warprat, Pereka Dalaman, KL: Macam BN je, macam biasa kot, aku rase laa kan. Perlu ada satu parti yang macam die (BN) gak. Kalau tengok BN, dia semua bangsa ada. Diorang plak bukan menyebelah satu kaum atau satu ideallism yang khusus. Keadilan mungkin boleh (menang) kalau diorang quit cari salah pasukan lawan and be a bit more professional.

Muhamad Abdullah, Blogger dan Penulis, Kedah: BN stiill memerintah, tapi mungkin majoritinya menyusut. Dah macam jadi satu trend dah bergilir-gilir menang besar umno/bn tu. Mohd Nazri,Pereka Grafik, Perak: Kerajaan yang ada sekarang (tapi) PKR dgn PAS dah settle pasal kaw tpt bertanding so ada harapan (nak menang).

Ahmad Faisal Othman, Aktivis Food Not Bomb KL, Kota Baharu: BN. Faham-faham je lah, mana pernah telus baik zaman mahathir lagi dari sekarang, Pak Lah nak sapu satu Malaysia ni.

Al-Mustaqeem Mahmod Radhi, Bekas Editor Majalah Siasah, Pengasas Middle Eastern Graduate Center, IOWA, AS: Yang boleh dan satu2nya orang yang LAYAK jadi PM malaysia: Anwar Ibrahim. Siapa menang di Kelantan kurang penting, yang penting nafikan 2/3!

Ibnu Amir al Pendangi, Penulis dan Kolumnis di Siasah dan Harakah, KL: Saya lihat BN still memerintah Malaysia. Dan saya khuatir kerajaan Pas akan dapat memerintah Kelantan. Nampaknya akan jadi sebegitu, kerana imej Pas Kelantan pun tercemar mutakhir ini.

Tilmizatun Jayyidatun, Pembantu Pensyarah UIA, Nilai: If U have money, nothing impossible. If u don’t have money but u have power, u can grab the money from others. (Pasal Kelantan plak) PAS dah jadi darah daging (kat sana). Lainlah kalau golongan mudanya buat reformasi nak gulingkan PAS.

Mohd Yazdi, Pembantu Pensyarah, Universit Putera Malaysia, Serdang: Hanya parti Melayu sahaja yang layak memerintah negara. Cuba bayangkan kalau semua parti melayu bergabung bukan kah lebih banyak majoriti Melayu? Ini semua berkemungkinan kalau semua berpegang dengan sunnh dan al-Quran. Simple tapi susah nak buat. Sesape pun boleh memerintah, yg penting org melayu. Jgn sampai kita bertelagah sesama sendri tp negara kita tergadai. Cukup laa Singapura, Tanah Melayu kita lepaskan. Jadi bg aku, selagi org melayu memerintah xde masalah. PAS nak memerintah pun takde masalah, cuma Agenda melayu perlu diperjuangkan. Kerjasama dengan parti bangsa lain pun takde masalah tapi jangan sampai kena pijak kepala.

Zulhazry, KL: BN tidak akan tewas kecuali mungkin selepas 20 atau 25 tahun daripada sekarang. Teori evolusi bagi sayalah. Golongan muda dan berpendidikan akan mengambil alih. Namun evolusi tidak akan berlaku jika tiada tangan yang membuat perubahan, khususnya untuk meyakinkan orang muda yang ada sekarang bagi menghadapi tempoh 20 atau 25 tahun yang akan datang. Jika tidak orang muda juga akan turut selesa dengan kehidupan sama seperti kebanyakan generasi tua fikirkan pada hari ini. Untuk merubah minda generasi tua hari ini sudah terlalu lewat, mereka merasakan mereka berada dalam zon yang selesa walaupun kisah mereka pernah ditayangkan dalam program Bersamamu di TV3. Atau boleh tidak jika kita katakan BN tidak akan tewas kecuali PRU di BolehLand dijalankan oleh badan bebas yang dilantik PBB. Kelantan is the most democratic state in Malaysia. Mereka mungkin tewas, maksud saya PAS, jika Nik Aziz berundur atau pun melalui penipuan pilihanraya. Secara rasional tidak mungkin rakyat Kelantan sanggup menolak keperibadian pemerintahan Nik Aziz sekarang. Oh ya, saya bukan ahli mana-mana parti politik.

Cain, Perak, Perkumpulan Anak Muda arahKIRI: Jangan tanye siapa yang (akan) merintah tapi adakah yang memerintah itu adil atau lebih rasa kemanasuaian dari yang lepas2, jangan tanye siapa tapi tanya adil atau tidak, tanya adakah yang memerintah itu menjadikan permasalah rakyat terbanyak itu nadi untuk berkhidmat. Kita masih didalam mentaliti “pemimpin baik” dari “rakyat yang berdiri dengan pemikiran sendiri”, adakah ini kesalahan. Pembentukan mentaliti ini, yang diasuh dari kecil atau azali yang sesuai, dengan “social contract” mengarut melayu harus kita lempar jauh2. Tiba zaman untuk berubah, umat melyu khususnya.Harus sedar bahawa tiada lagi yang harus di hunus selain ilmu yang membezakan kita dari bangsa Malaysia yang lain.

Jangan terlalu berharap juga untuk melantik diktator melalui pilihan raya kali ini, tak kira apa parti pun. Ingat kekuasaan total tanpa bangkangan adalah dosa besar didalam doktrin demokrasi, cukup 50/50 didalam parlimen. Parti yang merasa selesa dengan keputusan yang dibuat tanpa ada bangkangan, di mana2 negara di dunia ini adalah (melakukan) dosa besar yang harus ditangung sendiri. Jika komunis yang ada di parlimen di dunia ini faham akan tangungan mereka atas segala perbuatan JOSEPH STALIN, umat Malaysia khususnya yang mengaku berugama atau setidak-tidaknya mengaku masih mengamal hukum sivic, harus sedar dan kalau tidak, harus disedarkan, bahawa DIKTATOR TERPILIH adalah dosa besar dalam demokrasi.

*Pertama kali tersiar di Kolum Suara Rakyat di Republik Kata.

Advertisements

control

In filem on February 22, 2008 at 7:15 am

control_movie.jpg

Album pertama Joy Division yang saya miliki dulu adalah Closer. Mulanya, agak sukar untuk meresapi muzik mereka ini – yang saya kira kuat perasaan ‘dark’ di dalam – tetapi juga agak menghairankan, sehingga hari ini album itu masih lagi kerap saya ulang-main. Ian Curtis punya aura yang jarang-jarang ada pada mana-mana anak muda senario muzik London ketika itu. Dia tidak hebat, tetapi dia ada gaya yang dan tona vokal yang mampu bersuara, sekurang-kurangnya untuk dirinya sendiri.

Jika kamu sudah menonton filem 24 Hour Party People, kamu juga harus lekas mencari filem Control. Tidak seperti ’24 Hour’, Control lebih fokus kepada susuk Ian Curtis itu sendiri, berkisar tentang perjalanan hidupnya yang singkat dalam arena muzik hujung 70an British sehingga membawa kepada tragedi pembunuhan diri Curtis. Filem ini juga merupakan arahan buat pertama kali Anton Corbijn, jurufoto yang sinonim merakam perjalanan seni band U2 dari awal dulu.

Klik sini untuk ke laman rasmi Control.

-Elle J. Hafiz-

the SEVEN weekly

In The SEVEN weekly on February 6, 2008 at 7:31 am

The SEVEN weekly No. 4

My SEVEN unfinished readings. However, I’m slowly browsing and dearly reading it. Highly recommended, according to orders.

1. The Spread of Islam In The World: A History of Peaceful Preaching
Author: Prof. Thomas Arnold

First published in 1896 (that was 112 years ago), this is the second updated edition (1913). It’s a friendly historical reconciliation of Islamic preaching throughout the world, as opposed to the frequently asserted by European writers that Islam spread by war on the tip of sword and persecution. Very brief and it’s a tantalizing reading. A polyglot orientalist.

2. Gus Dur: The Authorized Biography of Abdurrahman Wahid
Author: Greg Barton

Started as project paper for his thesis, Greg Barton became a good friend of the first ‘Kiyai’ to be the President for Republic of Indonesia. That is sumthin’ man. Anyway, Gus Dur is one hell of a character!

seven1.jpg

3. German Made Simple: Deutsch leicht gemarcht
Author: Eugene Jackson & Adolf Geiger, MA
As I could remember, I stopped at ‘Lernt der Schuler Deutsch? (Is the pupil learning German?) Ja, er learnt Deutsch. (Yes, he is learning German) Chapter 3.

4. Good Word Guide
Edited by: Martin H. Manser

How to simplify jargons and words. Very useful and a lot more better than dictionaries and thesauruses. A definite shortcut.

5. Winning The Clients Everyone Wants: 10 Proven Strategies
Author: Nancy Michaels

Written by this successful American entrepreneur lady, would be helpful if you want to pursue your marketing calls. It’s proven in getting my appointment but not in closing any sales! Sheshhh…

6. Arabia
Author: Jonathan Raban

A journey of understanding and evoke life. I’ll never finish this book…

7. 365 Ways to Raise Great Kids!
Author: Sheila Ellison

Filled with naïve sketches and daily activity guides for your children. That is for A year, mon. I’ll never touch this book, leave it to the mums. Forgive me.

SEIR: “Bacalah… Atas nama Tuhanmu…” 

haram

In berita pantas on February 4, 2008 at 4:40 am

Prolog: 

Benar ramai yang didalam lingkar muzik tidak banyak membaca? Ataupun paling kerap didengarkan komentar seperti kepekaan kelompok ini hanya pada muzik, itupun tidak ‘lebar’ dan tidak ‘dalam’, hanya berkhayal dengan dunia sempit itu? Mereka tidak tahu tentang pergolakan masyarakat, polemik sisi-sisi seni lain juga tidak diambil kisah atau dalam bahasa mudah, ia merujuk kepada aroma artifisial saja kelompok ini. Jadi,  jawapan ada dalam diri.

——-

Ada beberapa isu genting dalam dunia penulisan serta penerbitan yang muncul tahun ini. Pertama ialah hal karya SN tidak lagi mahu diguna-pakai dalam silibus sastra di sekolah dan terbaru (minggu lalu), lagi kes pengharaman buku oleh KKDN. Jika kamu malas membaca, klik saja rantaian yang ada. Jika tidak tahu, kini harus ambil tahu – kerana waktu ini, semuanya haram-haram belaka.

Elle J. Hafiz

sunburst music festival – kuala lumpur 2008

In berita pantas on February 2, 2008 at 4:33 pm

The biggest music festival ever?

Finally, the line-up of the most awaited Sunburst KL 08 has been announced. You can check the official Sunburst KL 08 website here and the organizer, Pineapple Concerts here.

Artists to perform on 15th March 2008:

INCUBUS 
JOHN LEGEND 
THE ROOTS 
INCOGNITO 
RAUL MIDON 
GEORGE CLINTON 
SEARCH 
GIGI 
TOMPI 
POP SHUVIT 
JOE FLIZZOW 
GERHANA SKA CINTA 
ATILIA 
ESTRANGED 
TEMPERED METAL 
HUJAN 
MEET UNCLE HUSSEIN 
Y2K 
ONE BUCK SHORT 
REZA SALLEH 
LOVE ME BUTCH 
BITTER SWEET 
NAJWA 

Couldn’t find the Cromok name though….