rawkcarpark

Archive for January, 2008|Monthly archive page

pergi gemerlap

In sajak/poem on January 30, 2008 at 5:13 pm

(sajak buat kepergian Loloq)

di Januari kali ini
bintang-bintang tak galak
untuk terus menyinar

malam-malam sunyi
benar semakin hening dihambat
sayap-sayap gelap penjaga pintu alam lain
yang datang membawa pesan
maha agung

– maka memanggil pulang –

anak-anak manusia yang dipinjamkan
kepada dunia

dia juga
genius perang kata yang dipinjamkan
bagi kaum yang mala tandus
idea-idea besar seni lagu

tadi
kembali
menyahut panggilan terakhir

dan kamu
jangan hadap untuk berperan jadi penentu
baik-buruk-syurga-neraka
kerana kamu hanya manusia papa
yang belum tentu nasib di dunia

bintang yang satu ini luput cahaya
dan belum tentu akan ada lain orang yang mampu berpanah ke bintang lain yang jauhnya sama seperti itu

bintang-bintang
akan gugur lagi
di bulan-bulan indah yang lain

apa yang tinggal untuk kita? – cipta yang baru dengan semangat cahaya yang silau mencapah sudut-sudut tertinggal sebelumnya
– 31 januari 2008, bangsar

 elle j. hafiz  

Advertisements

lalu loloq pun meninggalkan kita…

In berita pantas on January 30, 2008 at 7:48 am

loloq2.jpg 

Rosli Khamis @ Loloq meninggal dunia

Seorang rakan terbaik, selalu ku kunjungi bila terasa beban untuk bertukar kerja, seorang mentor paling terunggul bagi aku, aku kira, meninggal dunia hari ini atas sebab-sebab yang boleh anda baca di akhbar perdana hari esok. Dia meninggal sekitar 1 tengahari tadi. Al Fatihah untuknya…

seir

Baca coretan pendek Utusan Online.

*kredit foto: Jo-Anne (normal girl living a crazy life)

beli cakera padat berkembar pemuzik tempatan ini

In berita pantas, new music, ulas on January 30, 2008 at 3:41 am

Sokong pemuzik tempatan dan… hitam putih itu adalah kehidupan (sekadar tambah supaya kelihatan bombastik)

Aku sudah tidak menulis ulasan album atau demo atau apa-apa bahan muzik dalam masa hampir tiga tahun ini. Sejak 1996 hingga tiga tahun lalu dan di antaranya, kerja ini ialah satu kerja yang rutin. Bagaimanapun, aku cuba mengulas album ini dengan penuh tekun, berbekalkan secangkir kopi hitam pekat buatan isteri.

Ini bukan kompilasi dengan terma ‘artis’ yang biasa dibaca di akhbar (contoh: “apa perasaan anda setelah bergelas artis?”), ini ialah sekumpulan ‘pemuzik’ yang memilih untuk menjadi bebas dan tidak terkongkong dengan norma keperluan media besar, radio dan televisyen tempatan. Kebanyakannya bukan profesional, mempunyai kerja di siang hari, merakam di waktu malam dan hanya sekelumit yang menjadi pro, itu pun selepas mendapat sokongan label yang sudah ada bangunan sendiri atau jaringan satu dunia. Bagaimanapun, beberapa band terkini bagai ada harapan untuk menjadi pro dan boleh melupakan kerja siang mereka.

Lalu hampir sepertiga hari mereka hanya memikirkan pasal muzik dan bagaimana menghasilkan lagu yang baik, sekurang-kurangnya untuk memuaskan hati sendiri dan rakan-rakan lain di gig hujung minggu.

Mereka ialah bagai yang dibayangkan Mark Knopfler dalam lagu Sultan of Swings.

Support Our Local Acts! Kompilasi ini mencerminkan gabungan pemikiran ‘bebas’ dalam kepercayaan seorang reallist (pinjam kata seorang bekas Editor dari Kuantan). Apa saja tujuannya, ini ialah satu pernyataan kepada umum bahawa lagu-lagu yang termuat di sini ialah bermula dari kederat sendiri, kepercayaan sendiri dan tidak dibentuk oleh orang lain, sesuatu yang masih sukar diterima oleh ramai khayalak Malaysia lagi.

support-local-acts.jpg 

Bermula dengan lagu 60’s TV (OAG) di trek 1 yang nampaknya sudah berusia lebih 10 tahun, masa yang diambil untuk menyemarakkan api sub-budaya ini lebih lama.

Pelbagai bentuk muzik juga dikumpulkan di sini, melambangkan keluasan genre dan stail di samping corak elemen pop yang semakin jelas dari komuniti yang terkini. Jelas sekali, pendekatan ini semakin dekat dengan umum walau hanya seperti satu titik dalam satu ayat yang panjang.

Sil Khannaz, The Pilgrims, Projekt AK, Chronis Mass, Flop Poppy, Basic Right, Butterfingers dan Koffin Kanser menyumbang satu lagu setiap satu di CD 1. Ia seperti bayangan gelombang terawal pemuzik bebas. Manakala di CD 2, Vociferation Eternity, Roots N’ Boots, Pop Shuvit, The Suspects, Gerhana Ska Cinta, Couple dan gelombang terkini dari They Will Kill Us All, Auburn, yeah… Hujan dan akhir sekali Komplot. Jadi, CD berkembar ini memuatkan 20 lagu.

Walaupun tidaklah memberi gambaran selengkap-lengkapnya, ia tetap satu pernyataan tegap, disokong kukuh terutamanya dengan kejadian penyeberangan beberapa band ke arus perdana tanpa perlu banyak paksaan serta rasa skeptikal yang melulu.

Bagaimanapun, tetap ada pandangan dari kolum-kolum pemuzik pro menyatakan yang band-band ini memerlukan sokongan label besar untuk terus maju dan terus maju dan terus maju dan terus maju dan terus maju…..

Dan terus maju… dan akhirnya jadi rockstar sebenar.

Apa saja pandangan orang, sebenarnya soal kepercayaan ialah satu soal falsafah sendiri. Tidak akan ada apa yang terjadi jika tiada persetujuan yang terbina hasil dari satu kepercayaan. Mungkin benar atau tidak saranan itu, tetapi seharusnya ia pasti penuh dengan perasaan skeptikal yang tebal. Jadi, baik bikin sendiri.

Semasa CD diberikan pada aku, hujan sedang turun lebat di sekitar Lembah Tengah (Mid Valley). Ironiknya Mie, si penerbit berkata sambil ketawa, “mungkin juga lagu Hujan dalam album ni buat orang mahu miliki album ni.” Hujan, satu fenomena di 2007 membawakan lagu Bila Aku Sudah Tiada dengan gaya yang amat ‘bebas’ dan tidak tertekan langsung, lantas menghilangkan skeptikal ramai pendengar yang selalu melabelkan pemuzik-pemuzik dalam kompilasi ini sebagai ‘underground’.

Oleh itu, seperti yang tertulis sebagai tajuk albumnya, ia mesej yang terus. Jika mahu selamatkan band-band kita, beli yang tulen. Jangan abaikan perjuangan abang-abang lama kita di zaman Battle of The Band dulu, yang masih tidak kesampaian sampai sekarang… Selamat membeli dan mendengar dengan syahdu muzik-muzik yang telah diabadikan ini.

Aku perlukan secangkir kopi hitam pekat lagi… err.. dan sebatang rokok.

Support Our Local Acts! diterbitkan oleh Malaya Rekords dan ya tuan-tuan… Universal Music.

SEIR

cromok resurface?

In anekdot, band, berita pantas on January 24, 2008 at 4:00 pm

The reunion of ‘the real’ Cromok is most likely to happen

Hari ni aku seperti biasa ke kedai muzik Yamaha membawa hati yang lara. Lara kerana lagha dalam kerja. Mahu mengubat hati sikit dengan memukul atau memetik atau menekan. Berjalan dari pejabat di Boulevard, Mid Valley City, ia hanya seperti hari biasa. Selepas menekan butang-butang piano Yamaha mencuba lagu yang tak boleh-boleh, Live & Let Die (Wings), aku mencuba memukul dram elektronik Yamaha. Di tepi sana, dikelilingi gitar-gitar berkilat-kilat, seseorang sedang memetik gitar dengan asyik masyuk sekali. Nampaknya pemain gitar ini bukan yang sebarangan. Petikannya bersih, laju, penuh konsentrasi, penuh tona dan bagai biasa kudengar. Tapi… di mana, ya?

Aku tak mampu nak main dram dengan fokus lagi kerana tertarik nak tahu siapa yang bermain itu. Batang dram kusimpan dan terus aku berjalan perlahan ke depannya. Ya… aku kenal orang ini! Dia ialah gitaris yang bermain dengan band yang bernama Cromok pada suatu masa di Australia dahulu. Dengan baju pejabat bertali leher warna merah, dia bukan seorang laskar kolar putih yang biasa. Dia ialah seorang rocker sejati, brader. Dan dia berjaya membuktikan itu hanya dengan hujung jarinya sahaja…

Ya tuan-tuan. Dia ialah Chot aka Karl dari Cromok dan aku menghabiskan hampir 15 minit melihat dia memetik gitar dengan tekun. Aku sempat juga mengambil video dengan telefon aku bagi menghasilkan ‘gambar bergerak’ yang cukup tidak berkualiti di bawah. Yang penting, dia memberitahu Cromok asal mungkin akan bergabung semula pada 15 Mac ini untuk sebuah konsert berskel antarabangsa yang dianjurkan syarikat acara sohor Pineapple Concerts.

“Mungkin Cromok dan Sheila Majid sahaja yang wakil Malaysia. Yang lain semua dari oversea,” kata Chot yang peramah dan suka tersenyum. Dia menukar amplifier bagi gitar Yamaha dan Ibanez yang dicubanya, dan katanya dia sedang dalam pencarian sebuah gitar yang sempurna. Dia menyambung, “diorang nak buat konsert macam apa tu…?” dia cuba mengingatkan namanya. Aku rasa aku pasti tahu, mungkin seperti Rentak Asia hampir sedekad yang lalu.

Minum teh bersama Chot di kedai mamak selepas itu melengkapkan salah satu fail hidup aku. Chot ialah anggota asal Cromok yang belum pernah aku jumpa. Arwah tu terkecuali.

Aku masih ingat, kali pertama mendengar Cromok ialah di sebuah rumah sewa rakan mat kilang yang berselerak, di Penang lebih 15 tahun lalu. Petikan gitar lagu Metallurgigal cukup mempesonakan walaupun aku bukanlah kaki metal sebenarnya dan ia merubah banyak sudut pemikiran dan pandangan aku.

Aku tak dapat jawab dengan baik apabila Chot tanya aku, dari sudut mana? Aku mungkin tak dapat menjawab dengan tepat juga sekarang tetapi itu adalah antara beberapa saat yang paling sukar aku nak lupakan sampai sekarang dan harusnya, aku akan ingat sampai bila-bila juga. Memang… sebenarnya ia terasa amat segar sekali dalam peti memori muzikal aku. Dear Chot, thanks for the teh tarik too!

SEIR

Mempersembahkan Chot aka Karl…

not much writing activity nowadays…

In anekdot, berita pantas, ide on January 24, 2008 at 5:49 am

…and now there’s almost nothing. 

Stumble upon an interview with Joe Kidd in a blog called Sireh & Cengkeh today. Haven’t been seen an interview like that for quiet some time, really. Below are some interesting quotes extracted from the nice blog, you can see it listed at the side.

“As for the whole scene, I find it really strange that they are so little activity in terms of writing or making fanzines or even doing a blog. It is as if people are perfectly able to write but only held back because they are scared to put forth their opinions to the public. Back in the late 80s to mid-90s there were tonnes of zines it was very hard to keep up, now there’s almost nothing. Where are those people anyway? What happened?” Joe Kidd

You can read the rest of the article here.

the SEVEN weekly

In anekdot, berita pantas, The SEVEN weekly on January 23, 2008 at 1:10 am

The SEVEN weekly No. 3

The SEVEN most contemplative quotes of the week. This is what the world we are livin’ for, people.

1. “Usually I will get high after taking two or three glasses.” Lingam in NST, January 22 2008

2. “Kenapa Zila perlu berahsia sedangkan sebagai artis, peminat mesti hendak tahu perkembangan artis kesayangan mereka? Kenapa tidak diadakan majlis nikah dan sanding serentak? Bagaimana persiapan?,” soal HIP: Berita Harian kepada pelakon Zila Bakarin. January 23 2008

3. “Not since the Vietnam War has there been this level of disappointment in the behavior of America throughout the world, and I don’t think that another incredibly polarizing figure, no matter how smart she is and no matter how ambitious she is — and God knows, is there anybody more ambitious than Hillary Clinton? — can bring the country together. Obama is inspirational, and he’s not from the Bush royal family or the Clinton royal family,” THE David Geffen in FOXNews, January 23 2008. (Yeah, the dominant media jews i.e. Katzenberg, Spielberg are all for Obama, man!)

4. “People have been asking me to give them guns but I’m giving them votes,” Raila Odinga, leader of Kenya’s main opposition party. About 685 people were killed as post-election violence swept across Kenya. Al Jazeera January 22 2008.

0122_heath_leger_bauergriffin.jpg

5. ”In the past, I’ve tried so hard to withhold myself — even down to giving a smile.” Heath Ledger in Rolling Stone, March 23 2006. Read the last interview of the deceased actor with Rolling Stone here.

6. “We are united in the assessment that a nuclear armament of Iran would have dramatic consequences for the Middle East and even beyond, so we are and remain agreed that we must and will continue to work, together and with determination, to ensure that it does not happen.” Frank-Walter Steinmeier CNN, January 23 2008. The German Foreign Minister said that after meeting his counterparts from the U.S., France, Britain, Russia and China. (Oh..no..)

7. “I’m tired of waiting… bored because there’s nothing to do.” Michael Aryawan, a cameraman from the Yogyakarta branch ANTV. Michael has been assigned to cover news in the event Soeharto dies. Asia Media, January 19 2008.

seir ‘work hard, Pray hard, write hard, give love harder…’

rahmat haron: dia Sasterawan Rakyat, bukan lagi Sasterawan Negara!

In berita pantas, dilema media on January 22, 2008 at 10:13 am

Novel popular Ahadiat Akashah akan jadi buku teks rujukan di sekolah? PERLU baca artikel penuh di sini atau rujuk juga artikel di sini.